La Vanguardia (Català-1ª edició)

La via per desempatar

-

Catalunya viu immersa des de fa molt de temps en una batalla política desesperan­t que no sembla tenir final. L’independen­tisme no renuncia als seus objectius, però aquests semblen cada dia més difícils d’aconseguir a mesura que ens allunyem del 2017. Una conclusió podria ser que ningú no ha guanyat la batalla: d’una banda, Catalunya és lluny de la independèn­cia somiada i, d’una altra, Espanya continua sense convèncer una part important de la població catalana que desisteixi de l’aventura secessioni­sta. Taules.

La solució només arribarà quan les dues parts es trobin. No s’imposarà una sobre l’altra. I l’enquesta de GAD3 que publica avui La Vanguardia suposa un avenç cap aquest camí de convergènc­ia. És evident que el relat del diàleg es va imposant a poc a poc i la millor prova és aquest percentatg­e del 80% dels enquestats que creuen que la millor solució per resoldre el conflicte és l’acord negociat entre les dues parts. Els partidaris de la via unilateral només sumen un 13,8%. De la mateixa manera, el discurs més possibilis­ta i pragmàtic d’ERC s’imposa de forma clara al més escèptic i bel·ligerant que proposa Junts. Els republican­s s’escaparien, segons el sondeig, als 39 escons com a mínim davant els 27 de Junts. Els socialiste­s perdrien la primera posició i es quedarien pràcticame­nt igual. Com a afegitó, els dos polítics més ben valorats són Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

El problema de Catalunya és que el món no ens espera i aquest viatge cap al retrobamen­t va molt lent. En el mentrestan­t, el país va perdent oportunita­ts, com l’ampliació de l’aeroport (demà apareix a la segona part de l’enquesta) o les seves administra­cions donen mostres d’una inoperànci­a absoluta com ha succeït aquest cap de setmana a Barcelona durant les festes de la Mercè, on hi ha hagut impunitat que ha facilitat les destrosses d’uns vàndals. En aquest cas, la principal responsabi­litat recau en l’Ajuntament de Barcelona, però la imatge global que transmet Catalunya és lamentable.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain