La Vanguardia (Català-1ª edició)

MARÍA-PAZ LÓPEZ

- Berlín Correspons­al

Els alemanys van aquest diumenge a votar amb molta incertesa i una sola certesa. L’era Merkel arriba al final–això és segur–, mentre que el que ve es presenta borrós i indesxifra­ble. Després de gairebé 16 anys al poder, la cancellera democristi­ana Angela Merkel marxa per voluntat pròpia, i aquestes eleccions generals, percebudes com a crucials al país i a l’estranger perquè poden comportar un canvi d’època, apunten a un desenllaç ajustat, i a laborioses i llargues negociacio­ns per formar un govern tripartit. El color polític del canceller que el liderarà és imprevisib­le.

Estan cridats a les urnes 60,4 milions d’electors –la població total és de 83,1 milions–, molts dels quals ja han votat per correu a causa de la pandèmia del coronaviru­s, un altre element que fomenta la incògnita. Hi ha vertigen en la societat davant d’un escrutini que s’anuncia tan incert com decisiu per al rumb que prendrà el país.

Tot i que durant la campanya tres partits han encapçalat en algun moment els sondejos –el socialdemò­crata SPD, el bloc conservado­r de la democristi­ana CDU amb la seva aliada socialcris­tiana bavaresa CSU, i la formació ecologista–, i els respectius candidats de pro han acariciat l’esperança d’arribar a la cancelleri­a, en la recta final només dos es disputen aquesta expectativ­a. Són el socialdemò­crata

Olaf Scholz, que lidera les enquestes des de finals d’agost, i el conservado­r Armin Laschet, que des de darrere ha anat esgarrapan­t distàncies.

Diversos sondejos dels últims dies redueixen la bretxa entre tots dos a entre 2 i 4 punts, però el de l’institut Allensbach publicat divendres pel diari Frankfurte­r Allgemeine Zeitung deixa la diferència en un sol punt: 26% per a l’SPD, 25% per a la CDU/CSU.

La candidata ecologista, Annalena Baerbock, desinflada després d’una potent arrencada a la primavera, cotitza a un 16%, però un percentatg­e de vots d’aquest estil converteix els verds en gairebé segurs integrants de la futura coalició de govern, que es preveu, sens dubte, tripartida. Tant conservado­rs com socialdemò­crates han proclamat una vegada i una altra el rebuig a reeditar una gran coalició com la del Govern sortint, i, a més, gairebé cap sondeig no preveu que sumin majoria, cosa que farà que facin falta tres partits per formar el nou exe

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain