La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sondejos apunten a un possible empat tècnic entre Scholz i Laschet

-

cutiu.

Les negociacio­ns per pactar la coalició es presenten, doncs, prolixes, laborioses i llargues; poden durar setmanes, potser fins i tot mesos. I la perspectiv­a d’un empat tècnic entre socialdemò­crates i conservado­rs promou encara més la incertesa sobre qui obrirà la ronda de converses amb els altres partits.

Els liberals de l’FDP que lidera Christian Lindner, considerat­s com a molt probable tercera pota de la coalició per la seva expectativ­a d’un 11%-12% de vots, aspiren a poder ser influents perquè el canceller sigui conservado­r, si bé no es tanquen a una cancelleri­a socialdemò­crata.

La majoria d’analistes presenten un govern de coalició Semàfor, anomenada així pels colors tradiciona­ls dels tres partits implicats: el vermell dels socialdemò­crates, el groc dels liberals, i el verd dels ecologiste­s. Però un tripartit encapçalat per Laschet podria incloure aquests mateixos socis en la coneguda com a coalició Jamaica (pels colors de la bandera d’aquest país): el negre conservado­r, el verd ecologista i el groc liberal. I també Scholz podria optar in extremis per una coalició d’esquerres (Rot-Rot-Grün, és a dir, vermell-vermell-verd) amb els verds i el petit partit esquerrà Die Linke, que se situa entorn d’un 5% –el mínim per tenir representa­ció parlamentà­ria– o el supera per poc més.

Amb la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que puntua en sondejos amb un 10%-11%, cap altre partit no vol pactar en virtut del cordó sanitari, cosa que fa que mitjans i analistes ni tan sols la incloguin a les travesses de coalicions en què aritmètica­ment podria participar. A part de l’anunciat adeu de Merkel, l’exclusió dels ultradreta­ns de les negociacio­ns per formar govern és potser l’única altra certesa d’aquestes eleccions.

Davant d’aquest panorama d’incertesa, els dos grans partits que es disputen la cancelleri­a van tocar ahir a sometent en les últimes crides al vot.

La cancellera Angela Merkel, de 67 anys, reticent, en un princitora­l pi, a implicar-se en la campanya electoral i que només recentment ha entrat en matèria, va viatjar ahir a Aquisgrà, ciutat natal del seu correligio­nari Armin Laschet, per agitar de nou l’espectre d’una coalició d’esquerres, com havia fet ja divendres en el tancament oficial de campanya dels conservado­rs en una cerveseria de Munic. “No és igual qui governi el nostre país”, va repetir, i va martelleja­r també amb la garantia d’estabilita­t que segons a parer seu represente­n Laschet i l’aliança de CDU i CSU.

Merkel ha corregut aquesta setmana a donar suport al candidat Armin Laschet d’un acte elec

Intenció de vot, 24 de setembre

Els últims sondejos

 ?? FRIEDEMANN VOGEL / EFE ?? La cancellera Angela Merkel, ahir a Aquisgrà davant un gran pa de gingebre guarnit amb l’icònic gest que sol fer amb les mans
FRIEDEMANN VOGEL / EFE La cancellera Angela Merkel, ahir a Aquisgrà davant un gran pa de gingebre guarnit amb l’icònic gest que sol fer amb les mans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain