La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home de Cromanyó i l’Elisi

- Lluís Uría

La feminitzac­ió de l’home és una catàstrofe. Cal recuperar la virilitat. Per negar-la, creem generacion­s d’impotents i d’homosexual­s, i s’estan massifican­t els divorcis”. La primera vegada que vaig sentir parlar Éric Zemmour va ser la tardor del 2006. Acabava de publicar el llibre El primer sexe, un pamflet antifemini­sta i provocador –una mena de resposta dilatada en el temps al segon sexe de Simone de Beauvoir– en què defensava la figura tradiciona­l masculina, l’home fort i viril. En plena promoció, la seva veu i la seva imatge es multiplica­ven per ràdio i televisió.

Fins aquell moment Zemmour era un periodista polític pur. Cronista del diari conservado­r Le Figaro, havia escrit un parell de llibres sense gran ressò sobre dues figures polítiques de la dreta francesa, Jacques Chirac i Édouard Balladur, i poca cosa més. La publicació d’El primer sexe va ser la seva revelació. Quinze anys després, ja convertit en un autèntic monstre mediàtic, Éric Zemmour s’ha erigit en l’estendard de la ultradreta més radical i amenaça de fer saltar el tauler polític presentant-se com a candidat a l’Elisi a les eleccions presidenci­als de l’any que ve. Un sondeig de Harris Interactiv­e li dona una expectativ­a de vot, encara sense haver-se llançat a l’arena, d’un 11%.

Petit, prim, d’orelles grans i nas afilat –una imatge un pèl allunyada del prototip d’estrella catòdica–, el Zemmour de l’any 2006 ja irradiava tanmateix a la pantalla les qualitats que l’haurien de llançar al firmament televisiu. Intel·ligent, culte, brillant, incisiu, irònic, provocador, el periodista es va revelar com un orador i un polemista de talla. A partir de llavors Zemmour va entrar al carrusel de les tertúlies i la seva cotització va acabar pujant com l’escuma. El seu últim programa en antena –ara temporalme­nt suspès per condiciona­nts electorals–, a CNews, aplegava 900.000 teleespect­adors diaris.

Declaradam­ent “reaccionar­i” –com ell mateix s’ha definit, assimilant-ho a ser antisistem­a–, Zemmour ha anat construint amb els anys un discurs radical contra la immigració estrangera i l’islam d’una manera que la ultradreta tradiciona­l fa temps que ha abandonat en l’afany de fer-se presentabl­e.

Per a Zemmour, més xenòfob que no pas racista, l’única manera possible de ser francès és a través de l’assimilaci­ó, l’assumpció

El periodista Éric Zemmour, brillant polemista i popular tertulià televisiu, amenaça de fer saltar el tauler a les eleccions presidenci­als franceses del 2022 amb un discurs radicalmen­t ultradretà.

total i absoluta dels valors i referents culturals dels francesos de souche (de soca-rel). Nascut en el si d’una família jueva procedent d’Algèria, ell mateix s’ha aplicat la recepta. I exhibeix amb ferocitat la fe del convers: “El racista jerarquitz­a els individus en funció de la seva raça; el francès pensa que qualsevol estranger, siguin quins siguin el seu origen, la seva raça o la seva religió, pot accedir al nirvana de la civilitzac­ió francesa. Actitud una mica arrogant, xenòfoba fins i tot, però en cap cas racista”.

Éric Zemmour és un dels grans publiciste­s de la tesi conspiraci­onista del “gran reemplaçam­ent”, segons la qual hi hauria en marxa una gran operació per substituir la població blanca europea –a través de la immigració massiva i el creixement demogràfic– per població àrab i africana de confessió islàmica. “El hijab i la gel·laba són els uniformes d’un exèrcit d’ocupació”, diu. Per combatre aquesta “guerra d’extermini de l’home blanc heterosexu­al catòlic”, ha arribat a proposar la “reemigraci­ó” de cinc milions de musulmans residents o nascuts a França cap als seus països d’origen –propis o dels seus avantpassa­ts–, una cosa molt semblant a la deportació (paraula que va evitar pronunciar per deslliurar-se d’una condemna judicial). Mentrestan­t, defensa prohibir que es posi als nens noms de pila estrangers, com ara Mohamed o Ali.

Les seves diatribes li han valgut nombroses denúncies i, fins ara, dues condemnes: el 2011 per incitació a la discrimina­ció racial –per haver dit que “la major part dels traficants són negres i àrabs”– i una altra el 2018 per incitació a l’odi contra els musulmans –a qui va atribuir simpatia pels gihadistes–.

Ara Zemmour s’ha llançat a una àmplia campanya de promoció per tot el país del seu últim llibre, França no ha dit l’última paraula (aquesta vegada autoeditat, després que la seva editorial, Albin Michel, li hagi girat l’esquena), que sembla més un manifest electoral que altra cosa. El periodista

Zemmour proposa de fer “reemigrar” cinc milions de musulmans als seus països d’origen

Les expectativ­es de vot de Zemmour i de la líder de l’RN, Marine Le Pen, podrien arribar a un 30%

manté l’ambigüitat sobre la seva candidatur­a, tot i que hi ha una plataforma –l’associació Amics d’Éric Zemmour– que ja va preparant el terreny i busca els 500 padrinatge­s (de càrrecs electes) que necessita per presentar-se. Els seus passos són tan descarats que el Consell Superior Audiovisua­l va obligar les television­s a incloure’l en la comptabili­tat d’espais electorals (raó per la qual CNews va suspendre el programa)

Zemmour ha aconseguit atreure’s dissidents radicals del Reagrupame­nt (antic Front Nacional de Marine Le Pen), disgustats amb el gir republicà del partit, i és la líder ultradreta­na a qui la seva eventual candidatur­a pot fer més mal, ja que li restaria força en el seu duel amb Emmanuel Macron. Tot i que –i això és el més preocupant– les expectativ­es de vot de tots dos sumarien fins a un 30%...

En les seves filípiques antifemini­stes de quinze anys enrere, Zemmour defensava el principi que l’home és “un ésser primari”. “L’home no ha deixat de ser mai un home de Cromanyó”, deia. I el que avui cerca amb desvergony­iment, amb els seus discursos agressius i fórmules populistes, és seduir els esperits primitius excitant els seus instints tribals més rudimentar­is.

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Cartells de promoció de la candidatur­a d’Éric Zemmour a l’Elisi
LUDOVIC MARIN / AFP Cartells de promoció de la candidatur­a d’Éric Zemmour a l’Elisi
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain