La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els suïssos voten avui en referèndum si legalitzen el matrimoni homosexual

- GINEBRA Agències

Suïssa decideix avui diumenge en un referèndum si permet els matrimonis entre persones del mateix sexe. El ric país alpí és un dels pocs estats a Europa occidental on les parelles de gais i lesbianes encara no tenen dret a casar-se.

El Govern suís, que ha fet campanya a favor del “matrimoni per a tothom”, afirma que l’aprovació posaria les parelles del mateix sexe en igualtat de condicions legals respecte a les parelles heterosexu­als i els permetria d’adoptar nens o patrocinar un cònjuge per obtenir la ciutadania. Els opositors argumenten que el matrimoni gai perjudica la família tradiciona­l.

Les enquestes suggereixe­n que el sí en el referèndum, que si tira endavant també permetria les parelles de lesbianes fer servir la donació d’esperma regulada, té majoria. Els sondejos més recents diuen que al voltant d’un 60% dels votants dona suport a aquestes unions, però aquest marge se n’ha anat reduït a mesura que s’acostava la jornada de la votació.

Suïssa és tradiciona­lment un país conservado­r. El dret de vot per a totes les dones no es va aprovar fins al 1990. Grècia, Itàlia i les microestat­s d’Andorra, Mònaco i San Marino són dels pocs països de l’Europa occidental que encara només preveuen el matrimoni entre un home i una dona.

A diferència de molts altres països europeus, on van ser els polítics els que van legalitzar els matrimonis entre persones del mateix sexe, a Suïssa els seus opositors van reunir els requisits perquè es convoqués un referèndum públic després que el Parlament aprovés una legislació per atorgar a les parelles de gais i lesbianes plens drets matrimonia­ls.

L’Executiu helvètic diu que unes 700 parelles del mateix sexe formen unions civils cada any, però que no tenen els mateixos drets. “Crec que seria un pas cap a la modernitat. Per nosaltres, les persones LGB, lesbianes, gais i bisexuals, el que està en joc és el nostre pla de vida”, va dir Matthias Erhardt, membre del Consell Municipal de Ginebra.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain