La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els drets humans no són un valor occidental

- Sima Samar Traducció: Juan Gabriel López Guix

Activista i exministra de l’Afganistan

El 18 de setembre del 2021, l’Afganistan va donar al món una altra notícia impactant: l’abolició per part dels talibans de la Comissió Independen­t de Drets Humans de l’Afganistan (AIHRC, segons les seves sigles en anglès) i les institucio­ns nacionals de drets humans creades en l’acord de Bonn de desembre del 2001. Aquest acord va ser resultat de la negociació entre diverses faccions polítiques i militars afganeses després de l’enderrocam­ent del règim talibà dut a terme per les forces dels Estats Units i l’OTAN.

El 8 de març del 2002, sent jo ministra d’Afers de la Dona, es va unir a Kabul a nosaltres (les dones afganeses) Mary Robinson, l’alta comissiona­da per als Drets Humans, per celebrar una conferènci­a que comencés a posar en marxa unes institucio­ns nacionals de drets humans consagrade­s a la promoció, la protecció i el seguiment de la situació dels drets humans en un país devastat per la guerra.

Vaig ser designada coordinado­ra per preparar l’establimen­t d’aquesta institució amb una consultora enviada des de l’oficina de l’alta comissiona­da per als Drets Humans a Ginebra. Vam celebrar nombroses conferènci­es i reunions per organitzar tota la paperassa a fi de complir el termini establert per l’acord de Bonn.

El representa­nt especial del secretari general de les Nacions Unides a l’Afganistan, Lakhdar Brahimi, i jo vam selecciona­r acuradamen­t els integrants d’aquesta comissió. Quan tota la documentac­ió va estar a punt, la vaig portar al president Hamid Karzai perquè ho firmés tot i anunciés la creació d’aquest important òrgan.

Per mitjà d’un decret, vaig ser nomenada presidenta de la comissió i vaig haver de posar-la en marxa des de zero, sense edifici, pressupost, personal ni cap altra instal·lació.

Amb un fort compromís polític amb la promoció, la protecció i el compliment dels drets humans, vam començar amb una catifa que jo mateixa havia comprat amb diners de la meva pròpia butxaca, vam començar a muntar una infraestru­ctura i vam obrir l’AIHRC, que es va convertir en una de les institucio­ns nacionals més conegudes a la regió i també a tot el món. I, el que és més important, era una institució en què confiava la gent de l’Afganistan.

Els membres de l’AIHRC vam obtenir èxits tangibles en matèria de drets humans al país. La institució va ser capaç de controlar els centres de detenció del país i reduir els casos de tortura del 100% a un percentatg­e molt petit. Per descomptat, el nostre objectiu era abolir la tortura com a delicte de lesa humanitat. Protegíem els membres dels talibans de la tortura als centres de detenció governamen­tals, i demanàvem

Els talibans han abolit la comissió que va ser capaç de reduir la tortura a les presons

responsabi­litats per la comissió de tortures.

L’AIHRC tenia 14 oficines que treballave­n de manera imparcial per promoure, protegir i supervisar la situació dels drets humans de tots els afganesos i impulsar la rendició de comptes i la justícia al país. La justícia és un dels elements bàsics dels principis islàmics i de la família humana.

Semblants valors no són valors occidental­s. Són valors humans. Se’m trenca el cor al veure abolits vint anys de dura feina per les mateixes persones que van ser protegides pels meus col·legues. M’agradaria dir-los que els drets humans no són un valor occidental, sinó un valor fonamental de la dignitat humana en la nostra religió, l’islam.

 ?? BERNAT ARMANGUE / AP ?? Nens i dones rebent donacions de pa al nucli antic de Kabul
BERNAT ARMANGUE / AP Nens i dones rebent donacions de pa al nucli antic de Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain