La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canal Erdogan, envit al mar Negre

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Allà on s’acaba la taca urbana d’Istanbul, fins i tot els girasols semblen desorienta­ts. Un projecte faraònic els vol enviar al fons del mar. Però ni tan sols la primera pedra de Kanal Istanbul, aquest estiu, ha dissipat els dubtes sobre que es dugui a terme.

La descomunal bretxa de 45 quilòmetre­s per unir dos mars continua sent el tema de xafardeig en poblets com Baklali, on els tractors s’aparquen a peu de teteria i on ja flota l’aroma a terra llaurada i tifa.

A l’horitzó, un tall que desafia la imaginació. Una rèplica artificial del Bòsfor, a una hora de l’original, que convertiri­a l’Istanbul europea en una illa. I aquests camps, en un pas de petroliers i potser de portaavion­s.

Un veritable envit geopolític o una fanfarrona­da gegantina. Aquí, mentre es juga a cartes o al backgammon, les apostes continuen obertes, un fet que en si mateix ja és un èxit del seu líder i promotor, el president turc Recep Tayyip Erdogan.

Les conseqüènc­ies globals del canal d’Istanbul tot just serien més petites que les que van produir al seu dia el canal de Suez o el de Panamà. Amb la diferència que l’esforç titànic d’aquelles intervenci­ons es justificav­a per la falta d’alternativ­a natural. Mentre que, aquí, una inversió propera als 17.000 milions d’euros necessita grans dosis de pedagogia –o de credulitat– quan fa anys que el trànsit de petroliers decreix a causa dels oleoductes.

En Recep, conductor d’un minibús escolar, és un estoic. D’origen pomac –búlgars islamitzat­s–, entre hores lectives s’entreté pescant al llac de Terkos o Durusu, que gairebé toca el mar Negre. El Durusu és anecdòtic per a la seva dieta, però no per a la metròpolis més poblada d’Europa, si finalment es veu afectat pel traçat.

“Serà un gran problema per a Istanbul, que depèn d’aigua dolça com aquesta. Molts corrents subterrani­s ja s’han asseEl

Erdogan comença les obres d’un Bòsfor artificial

cat amb la construcci­ó de l’aeroport, aquí al costat”, assegura. “Van aparèixer milions de peixos morts. Ara, si l’aigua del que quedi del llac es torna salada desapareix­erà la carpa, la brama... només quedarà el llobarro, l’únic peix que s’hi adapta”. Veïns com ell podrien haver de fer el mateix.

seu company de pesca, en Yusuf, s’hi resisteix. “Em van dir que el canal passaria a cinccents metres de casa i me n’ofereixen una altra, força lluny. Però ho he portat a judici”, admet amb pesar. “No vol parlar malament del seu partit”, mussita després en Recep, quan l’altre ja se n’ha anat. Però

l’ombra de l’especulaci­ó –turca i qatariana– plana sobre el projecte i la irritació creix.

A la propera Karaburun, a la mateixa costa del mar Negre, ja s’hi han hagut d’adaptar. A la cooperativ­a del seu petit port, on un te no arriba a vint cèntims, hi passen la tarda homes madurs. Un pescador gran encara repassa les xarxes, però és una impressió fictícia. A la vora hi ha dos restaurant­s de peix que no trepitgen, “perquè un és car, i l’altre, molt car”.

“La veritat és que gairebé no hi queda peix, al mar Negre”, explica en Burak, de 58 anys i aspecte de capità de iot a temps parcial. “Ha estat gradual, al llarg de vint anys. Ara els dos únics vaixells de veritat pesquen a Mauritània. Per a la resta és un passatemps. Jo mateix soc proveïdor de serveis a l’aeroport”. Aquest aeroport, un dels més grans del món, aixecat fa tres anys, tanca l’horitzó, sobre el qual s’aixequen bandades de corbs marins i molts menys avions del previst, a causa de la pandèmia. Mentre bancs xinesos estudien el refinançam­ent dels seus crèdits, una inversió encara més gran sorgeix a prop.

Els contertuli­ans de Burak s’arronsen d’espatlles sobre el canal d’Istanbul, que no només encara és invisible, sinó que desafia la imaginació. “Serà un projecte àrab o un projecte americà, però no és el nostre projecte”, asseguren. La música de fons la posa l’excavadora que treballa de valent per treure sorra de l’accés a la rada.

En un dels dos restaurant­s, de peix fresquíssi­m, un guardacost­es assenyala, en veu baixa: “No m’ho crec. És inconcebib­le la quantitat de sorra submarina que haurien de buidar per al pas de petroliers o vaixells de càrrega, i no cal dir de vaixells de guerra”.

El seu company de taula assenteix: “Hauran de treure milions de tones de terra, fins a vint metres de profundita­t, però què en faran? Diuen que una illa artificial. Que serà un altre desastre i destrossar­à les platges. Cosa que s’intentarà compensar creant un altre desastre”. “Amb la mateixa gent guanyant diners per desplaçar problemes”, rebla el guardacost­es.

Al poble més proper, Yeniköy, que el canal afectaria de ple, encara hi queden famílies que parlen grec. D’allà a Karaburun, la modesta indústria de platja per a urbanites tem ser sentenciad­a pel trànsit de naus contaminan­ts.

El terme municipal d’Istanbul és gairebé tan extens com la província de Girona, però fins i tot obrint-lo en canal en un dels extrems és com seccionar un ésser viu. El ferrocarri­l és el menys important, però hi ha un gran nombre de carreteres i milers de canalitzac­ions de tota mena: d’aigua, de gas, d’electricit­at o de fibra. Així mateix, una Istanbul insular posa els pèls de punta als sismòlegs.

El dilema potser menys tractat és l’impacte arqueològi­c, perquè ningú, incloent-hi l’Ajuntament d’Istanbul –en mans de l’oposició, que encapçala l’oposició al canal– no vol ser vist com un defensor del patrimoni grec o bizantí.

El cas és que, en aquest extrem bucòlic de Tràcia, se sent d’una manera epidèrmica que això és Europa o, com hauria expressat Josep Pla, que aquest és un paisatge “romanitzat”. No en va, aquí mateix començava l’agros de “la segona Roma”. A pocs quilòmetre­s serpenteja la muralla d’Anastasi, de fa mil cinc-cents anys, i els especialis­tes adverteixe­n que entre aquesta construcci­ó i Istanbul hi ha d’haver diverses esglésies i monestirs per desenterra­r, a més d’assentamen­ts prehistòri­cs.

Però si a la costa encara no són capaços de veure els beneficis del canal d’Istanbul, la prevenció encara és superior terra endins, on pasten ramats de búfals i vaques i, últimament, agrimensor­s.

Les indemnitza­cions, afirmen, són una broma, perquè fins i tot sent parcel·les rústiques són l’avantsala de la ciutat més gran d’Europa.

L’Ali, un vaquer de Baklali que raneja als quaranta, porta la preocupaci­ó escrita a la cara. “Tinc cinc vaques i alguna ovella. Venc la llet i el iogurt que faig. Però això s’acaba. Adeu a la ramaderia, a l’agricultur­a...”, es lamenta. D’aquí uns anys es veu “com a vigilant nocturn en una fàbrica”. Perquè a Turquia encara hi ha fàbriques.

“També tinc camps, de blat de moro i de sègol. Però els del Govern venen i diuen: ‘Oi que pagues impostos com si valgués deu?, doncs t’indemnitza­rem amb deu’..., però val cent!”. Una desena part que potser representa una centèsima part del seu valor futur, si es fan realitat els plans d’alinear amb l’aigua grans mansions per a fortunes del golf Pèrsic.

Tot i això, en aquest cafè a primera línia tampoc no s’atrevien, a finals d’estiu, a posar la mà al foc sobre la construcci­ó del canal. “Aquí ningú no ha rebut la indemnitza­ció”. Les obres només semblen haver començat als telenotíci­es.

On ja és possible visualitza­r el canal és a la presa natural de Sazlidere, a la vora del poble de Sazlibosna. La seva orografia té tots els números per ser aprofitada pel canal, segons diversos esbossos. A més a més, connecta amb Kuçükçekme­ce, un immens llac d’aigua dolça els voltants del qual ja estan molt massificat­s. Encara més gran és el llac de Büyükmece, encara dins el terme d’Istanbul, a una dotzena de quilòmetre­s a l’oest.

Si obrir en canal les zones semirurals abans esmentades seria un part traumàtic, intervenir aquí seria directamen­t una operació a cor obert. Tot i que de moment té un aire d’operació immobiliàr­ia.

Amb Beirut fora de joc, Istanbul és un dels rivals més seriosos de Dubai per a la captació de diner negre de l’Orient Mitjà i Àsia Central. Perquè Turquia no té petroli però les últimes dues dècades el boom de la construcci­ó a Istanbul ha tingut en Büyükçekme­ce –ja enganxat al mar de Màrmara– i districtes limítrofs un dels epicentres.

Malgrat que ara hagi quedat una mica excèntrica, després que l’aeroport Atatürk tanqués les portes en benefici del nou aeroport d’Istanbul hi deu haver poques ciutats al món amb tantes oficines per a tan poques corbates. Però la proximitat al canal revitalitz­aria tota la zona, on moltes torres són visiblemen­t buides o semibuides.

Sigui o no un bluf, l’expropiaci­ó i el seu vas comunicant, l’especulaci­ó, ja provoquen excitació o suor freda, segons el bàndol on s’estigui del repartimen­t de cartes.c

Mar Negre

Aigües dolces

Obriria en canal la part encara rural del terme d’Istanbul, on els búfals pasturen entre gira-sols

L’impacte ecològic del canal haurà de ser enorme, com el del veí aeroport d’Istanbul

25,9%

21,3%

Salvador Illa

5,4%

 ?? EDUCATION IMAGES / GETTY ?? Els transborda­dors municipals que comuniquen
EDUCATION IMAGES / GETTY Els transborda­dors municipals que comuniquen
 ?? JORDI JOAN BAÑOS ?? En Recep i en Yusuf es pregunten fins quan podran continuar pescant al llac Durusu
JORDI JOAN BAÑOS En Recep i en Yusuf es pregunten fins quan podran continuar pescant al llac Durusu
 ?? JORDI JOAN BAÑOS ?? Banyistes a la platja de Karaburun, un poble que quedaria separat d’Istanbul pel canal
JORDI JOAN BAÑOS Banyistes a la platja de Karaburun, un poble que quedaria separat d’Istanbul pel canal
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain