La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 80% rebutgen una sortida unilateral al conflicte entre Catalunya i l’Estat

La societat catalana encara es mostra dividida sobre l’eficàcia de la taula de diàleg

-

Quina hauria de ser l’estratègia del Govern català?

Creieu que la taula de diàleg entre governs podrà servir per explorar sortides al conflicte català?

46,1%

Com creieu que s’hauria de decidir el futur de Catalunya a Espanya?

Unilateral­ment des de Catalunya encara que no hi hagi acord amb el Govern central

13,8%

Mitjançant un acord negociat amb les institucio­ns de l’Estat

Creieu que els indults als presos han estat positius? 7,1 %

central, Esquerra i Junts) la responsabi­litat en les dificultat­s que està tenint la taula de diàleg i un altre 20% en culpen l’Executiu espanyol. Només un 14% atribueixe­n a Junts alguna responsabi­litat en els esculls amb què ensopega aquesta instància negociador­a.

A partir d’aquí, les vies preferides en una negociació bilateral per resoldre el conflicte català reflecteix­en una dispersió que sembla posar encara més difícil l’èxit d’un pacte. Mentre que al maig la millora del sistema de finançamen­t es destacava com la via preferida (amb un 36% de suports), ara les opcions possibles aconseguei­xen un suport semblant: un 27% aposten per canviar el model de finançamen­t, un altre 25% per una reforma constituci­onal i un 29% per un referèndum d’autodeterm­inació.

El suport a la secessió cau per sota d’un 40% i un 48% aposten per millorar el finançamen­t i l’autogovern

Un 56% culpen per igual tots els actors implicats dels entrebancs que registra la taula de diàleg

Tot i això, si es pregunta als ciutadans quina hauria de ser l’estratègia del Govern català, l’opció preferida no ofereix dubtes: un 48% defensen negociar millores en l’autogovern i el finançamen­t, i un 16% s’inclinen per gestionar les competènci­es de l’Estatut actual. Només un 15% proposen de negociar la celebració d’una consulta i l’amnistia als presos, i una taxa inferior, un 8%, aconsellen “aprovar una nova DUI i proclamar la república catalana”. Aquesta última opció només rep el suport d’un de cada deu votants d’Esquerra i d’un de cada quatre de Junts.

En aquest sentit, el suport global a la independèn­cia torna a descendir respecte a la primavera. Ara ja se situa per sota d’un 40%, mentre que el rebuig s’acosta a un 53%. I en aquest context, l’indult als presos independen­tistes és vist positivame­nt per gairebé un 60% de la societat catalana.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain