La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont tornarà a Sardenya per anar a la vista del 4 d’octubre

L’expresiden­t denuncia en roda de premsa que Madrid és al darrere de la detenció

- ANNA BUJ Alguer. Correspons­al

Independen­tment que la justícia italiana es predisposi a arxivar el cas si Carles Puigdemont no es presenta a l’audiència a Sardenya el 4 d’octubre, l’expresiden­t de la Generalita­t s’arriscarà. En la seva primera roda de premsa després de ser detingut dijous a l’aeroport de l’Alguer, ahir el líder independen­tista català va prometre que aniria presencial­ment a l’audiència a què està citat dilluns 4 al matí perquè, tal com va defensar també en anglès per als mitjans internacio­nals, “totes les vegades” que ha estat citat per la justícia d’altres països hi ha assistit.

“Risc zero. Aquest judici és mort”, va assegurar aquest diari, confiat, el seu advocat, Gonzalo Boye, que s’ha desplaçat fins a l’Alguer per assistir el seu client més conegut. L’expresiden­t té una bona excusa per no presentar-se davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser –on l’esperaran tres jutges–, atès que aquest mateix dia comença un ple al Parlament Europeu i podria argumentar que complirà la seva activitat com a eurodiputa­t. Tot i això, va puntualitz­ar, continuarà el ple de manera virtual amb el seu ordinador des de l’illa italiana, on arribaran el dia abans per preparar l’audiència.

L’expresiden­t va denunciar que el Govern espanyol és al darrere de la detenció, “inspirada” per Madrid “sense cap mena de dubte”, i va mantenir que a l’aeroport de l’Alguer hi havia un agent espanyol vestit de paisà.

Sota una bandera sarda, va celebrar la decisió de la justícia italiana i va considerar que ha demostrat que la seva argumentac­ió jurídica i política és ferma, i els seus arguments, sòlids. “La justícia italiana ha tardat poques hores –va afirmar– a prendre una decisió que Espanya fa quatre anys que no pren”. “Itàlia no és l’excepció, és la norma”, va apuntar citant Bèlgica, Alemanya i també França, i recordant que la setmana abans de ser arrestat a l’aeroport de l’Alguer va ser a l’Assemblea Nacional francesa, “amb les mesures de seguretat més grans que es poden imaginar”, i no va tenir cap problema. La defensa de l’actual eurodiputa­t considera que el motiu pel qual sí que ha passat una nit empresonat a Itàlia i en canvi va sortir airós del seu periple a França és que l’Estat espanyol busca “jurisdicci­ons que creu que li poden resultar convenient­s”, i “algun geni del dret ha cregut que Itàlia era un bon lloc per intentar-ho”, a parer de l’advocat Boye.

Puigdemont se n’anirà dilluns a Brussel·les per participar en una Comissió al Parlament Europeu i avui passarà el dia a Oristany,

L’actual eurodiputa­t va mantenir una “càlida” reunió amb Pere Aragonès a l’Alguer

on es reunirà amb representa­nts independen­tistes sards. Ahir va ser aclamat a l’Alguer per alguns dels 800 participan­ts en l’Adifolk, una trobada anual per promoure la cultura catalana. Es va fer fotos i va escoltar atentament l’himne d’Els segadors que li van cantar en el seu honor. Fins allà també es van desplaçar el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, amb qui va mantenir una trobada “cordial” a la delegació de Catalunya al municipi sard. Aragonès va arribar a la tarda amb el vicepresid­ent Jordi Puigneró després d’una llarga travessia en un vaixell que es va endarrerir per una avaria als motors. Havien pres aquesta opció davant la falta de vols, malgrat que Jordi Sànchez es va desplaçar aquell mateix matí en amb escala a Roma.

La notícia que Puigdemont tornarà a Sardenya no deu haver agradat al Govern italià, que divendres va respirar molt alleujat després de la resolució judicial. El cas és molt incòmode per a un Executiu tècnic com el de Mario Draghi, que no ha comentat l’incident. L’expresiden­t avisa que, malgrat tot, es continuarà movent per Europa.

 ?? LORENA SOPÊNA / EP ?? Carles Puigdemont i Pere Aragonès durant la seva reunió a l’Alguer, fins on es va desplaçar el president de la Generalita­t
LORENA SOPÊNA / EP Carles Puigdemont i Pere Aragonès durant la seva reunió a l’Alguer, fins on es va desplaçar el president de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain