La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat redobla davant ERC la crida per anar a l’una en els pressupost­os de l’Estat

- ÀLEX TORT Barcelona

JxCat veu dòcil ERC davant el PSOE i sempre que pot llança missatges per destacar-se, però també per provar d’endurir els vincles dels d’Oriol Junqueras amb Madrid. Tot i que Gabriel Rufián va assegurar fa poc que “el vot d’Esquerra se sua” per als pressupost­os del 2022, el secretari general de Junts, Jordi

Sànchez, creu que només escenifica i en una entrevista va afirmar a Efe que “no és raonable continuar regalant uns vots a uns pressupost­os si no hi ha un gir de guió per part del Govern espanyol”. ERC, mentrestan­t, fuig d’estudi.

Són paraules pronunciad­es abans de la detenció per unes hores de Carles Puigdemont a Sardenya. Tenint en compte que Junts va assenyalar la Moncloa per aquest fet, ara el partit creu haver-se carregat de raons perquè les formacions independen­tistes es rearmin en la negociació dels comptes generals de l’Estat.

ERC, ara per ara, és imprescind­ible per al Govern espanyol si vol aprovar nous pressupost­os. Una posició de força que el partit aprofita per, cada dia que passa, afegir condiciona­nts a Pedro Sánchez.

El primer és el compliment dels compromiso­s adquirits pel Govern espanyol durant la negociació pels comptes vigents –“El Govern espanyol sistemàtic­ament incompleix els seus compromiso­s”, contraposa Sànchez–. Una altra supeditaci­ó és que la taula de diàleg vagi rutllant. S’hi ha afegit els últims dies la protecció del català en la nova llei audiovisua­l.

Els republican­s no es compromete­n de moment i Sànchez diu que “no és raonable seguir regalant vots”

Però tot i així Junts no es refia dels republican­s, a qui consideren tous en les negociacio­ns i dia sí i dia també els reclamen que s’obrin a teixir una posició conjunta, també amb la CUP, per tractar els pressupost­os amb l’Executiu espanyol. De moment poden permetre’s exigir l’aliança perquè, a diferència de l’any passat, aquest cop sí que el Govern central va accedir a una primera trobada amb la diputada al

Congrés, Míriam Nogueras.

Els postconver­gents esgrimeixe­n l’acord segellat amb ERC per investir Pere Aragonès i formar Govern. Allà es parla de la creació d’un espai de treball i coordinaci­ó “entre el Govern, els partits que l’integren i tinguin representa­ció a les Corts espanyoles” per projectar posicionam­ents a Madrid.

Malgrat totes les crides fetes per JxCat, ERC fa l’orella sorda. Els republican­s prefereixe­n nedar sols al Congrés. Durant aquesta legislatur­a han votat diferent, per exemple, en la investidur­a de Pedro Sánchez, en els comptes del 2021 o en pròrrogues de l’estat d’alarma.

“I segurament tornarem a diferencia­r-nos”, assumeixen des d’Esquerra.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain