La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC avança, Junts retrocedei­x

-

Segons l’enquesta de GAD3 que avui publica La Vanguardia, ERC és el partit que disposa ara mateix de millor estimació de vot a Catalunya. No només això. És el que progressa de manera més significat­iva respecte a anteriors resultats i sondejos. La seva estimació actual és del 25,9% dels vots, la qual cosa li reportaria en unes eleccions catalanes entre 39 i 40 escons del Parlament, on ocupa actualment 33.

La franca progressió dels republican­s contrasta amb el retrocés de Junts, el seu soci en el Govern, amb una estimació actual del 17,3% dels vots i 27 escons, davant el 20% i els 32 que va obtenir en les autonòmiqu­es de febrer passat. Al seu torn, el PSC experiment­a cert progrés en comparació amb els esmentats comicis, arribant a un 24,1%, però quedant-se en els 33 diputats que té ara. La CUP va cap enrere, amb 6 diputats (ara en té 9), mentre que el PP i ECP milloren les seves expectativ­es i Vox retrocedei­x. Amb aquests canvis, en tot cas, al Parlament es mantindria la majoria independen­tista.

L’avanç d’ERC i el retrocés de Junts, que són les projeccion­s més rellevants d’aquesta enquesta, es presten a una interpreta­ció immediata: l’electorat prefereix l’aposta pel diàleg dels republican­s davant la de confrontac­ió amb l’Estat que propugnen els de Puigdemont. El sondeig abona aquesta idea en les respostes a la pregunta sobre com s’hauria de decidir el futur de Catalunya a Espanya: un 80,1% dels consultats afirma que l’acord negociat entre les parts és el millor procedimen­t, mentre que només el 13,8% es declara partidari de seguir la via unilateral, ja explorada en el 2017, amb resultats lamentable­s.

En la mateixa línia poden situar-se altres conclusion­s d’aquesta enquesta. El vot favorable a la independèn­cia en un hipotètic referèndum ha caigut dos punts i mig de maig a setembre –estava en el 41,5% i està en el 39%–, i el desfavorab­le ha pujat en el mateix període del 51,9% al 52,6%. No només això: augmenta el percentatg­e de partidaris de negociar millores de l’autogovern i cau el dels qui defensen la celebració del referèndum o l’aprovació d’una nova declaració unilateral d’independèn­cia.

El camí de la negociació, represa en la reunió entre Estat i Generalita­t que es va fer a Barcelona el passat dia 15, obre a més un horitzó més esperançat. Al maig eren un 65,8% els que creien que la situació política catalana era dolenta. Ara continuen sent molts –un 52,2%–, i són encara molt pocs els que la consideren bona –un 8,7%–. Però l’evolució dels percentatg­es és positiva. Fins i tot l’apreciació de l’economia catalana ha millorat, dins del que hi ha: el 46% la considera bona; el 43%, dolenta. Al maig la majoria queia de l’altre costat, ja que un 55,6% la tenia per dolenta i només el 36,4% per bona.

Els gestos de distensió –la taula de diàleg, la concessió d’indults– es consideren elements favorables a la resolució del conflicte en aquesta enquesta realitzada dilluns i dimarts passat, cinc dies després de la reunió Generalita­tEstat i dos abans de la detenció de l’expresiden­t Puigdemont.

L’estratègia del partit que presideix la Generalita­t és doncs, quant a la resolució del conflicte amb l’Estat, la que va guanyant adeptes a Catalunya. Aquesta és una molt bona notícia. Però la gestió que del país es fa a la Generalita­t no pot limitar-se a aquest terreny. Cal prestar l’atenció més gran al dia a dia. I en això queda encara molt per millorar. Després de cent dies de trajectòri­a, el Govern rep en aquest apartat el vot afirmatiu del 28,8% dels consultats i el vot negatiu del 58,5%.c

La negociació en favor de l’acord entre Generalita­t i Estat complau el 80,1%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain