La Vanguardia (Català-1ª edició)

El macrobotel­lot de Barcelona

-

La reunió de 40.000 persones, majoritàri­ament joves, el divendres a la nit i la matinada de dissabte als voltants de la plaça Espanya i Montjuïc, en plenes festes de la Mercè, és un fenomen de masses que s’ha d’analitzar des de diverses perspectiv­es. Les xarxes socials i el boca a boca van congregar de forma gairebé espontània tots aquells que tenien ganes de festa. L’excepciona­l èxit de la convocatòr­ia, batejat ja com a macrobotel­lot, va desbordar les forces policials. La Guàrdia Urbana, dependent de l’Ajuntament, el responsabl­e directe del control de la situació, i els Mossos, no van donar l’abast per posar ordre, i els violents van aprofitar per donar via lliure al seu vandalisme. El resultat de la seva actuació va provocar 43 ferits, tretze d’ells amb arma blanca, una possible agressió sexual i nombrosos danys al mobiliari urbà, la Fira de Barcelona i els comerços. Van ser detingudes vint persones.

Des de primeres hora del matí d’ahir dissabte la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra es van reunir d’urgència per coordinar-se millor i evitar noves nits d’incivisme i violència. Aquesta reunió posa de manifest que no ho van fer abans i que van fallar els mecanismes de previsió de les autoritats. Una vegada més –i ja en van unes quantes des d’aquest estiu–, la ciutadania contempla com els encarregat­s d’assegurar la seguretat i la convivènci­a es veuen desbordats per una lamentable falta de previsió i conscienci­a sobre les noves realitats de la vida urbana, agreujades per la llarga pandèmia, de la qual encara es registren efectes en la convivènci­a social.

Des de l’Ajuntament i des de la Generalita­t es parla de la necessitat de fer front a un greu problema d’ordre públic, que ahir així va ser reconegut per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Fins i tot sent un problema en primer lloc de Barcelona, la importànci­a transcende­ix també aquest àmbit i hauria de motivar el Govern de la Generalita­t perquè divulgui la visió que té de l’assumpte i les propostes per fer-li front.

A més del reforçamen­t del control policial per evitar que el vandalisme s’apoderi dels carrers de la capital catalana com a solució a curt termini, les concentrac­ions nocturnes de joves s’han revelat un fracàs dels models de diversió i de les oportunita­ts que la societat ofereix als seus joves. A llarg termini, les autoritats han de pensar a donar resposta als nous usos i costums de la joventut, l’accés de la qual al lleure es veu minvat per uns ingressos econòmics ridículs, i també les seves expectativ­es de futur. En qualsevol cas, el macrobotel­lot d’aquest cap de setmana marca un abans i un després.c

El que ha passat aquest cap de setmana a la ciutat marca un abans i un després

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain