La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’any comença al setembre

- Carme Riera

Setembre, que ens porta la tardor a l’hemisferi nord, malgrat que el canvi climàtic ho pugui a vegades desmentir, és un mes marcat pel retorn a l’activitat normal, encara que a conseqüènc­ia de la covid caldria dir només pretesamen­t normal. Els francesos van encunyar el terme rentrée, que a vegades s’empra per aquí. Precisamen­t perquè es tracta d’un gal·licisme a alguns els sembla més elegant. Els nostres veïns del nord acompanyen el substantiu rentrée amb un verb en imperatiu, això sí, suau, com una petició: souriez. Somriguin, per fer més fàcil el retorn. Un retorn que sol generar depression­s si és que els gairebé dos anys de pandèmia no ens haguessin deixat amb les capacitats depressive­s sadolles.

Pel setembre nens i joves tornen a classe. Els adults, a les rutines del treball, no sé si amb els mateixos propòsits d’esmena d’abans: perdre quilos, a causa dels estralls de l’estiu, i aprendre anglès. Propòsits aprofitats per dietistes, gimnasos i acadèmies que abans, a la fi del segle passat, s’anunciaven pels mitjans llavors convencion­als de premsa, ràdio i televisió.

Avui moltes acadèmies d’idiomes han estat substituïd­es pels cursos en línia i els gimnasos, encara que han sofert molt menys que aquelles els embats de la virtualita­t, també han estat atacats per aquesta. Durant la pandèmia, que va canviar usos i costums, molts centres esportius van oferir als usuaris la possibilit­at d’entrenar-se des de casa, cosa que potser no es modificarà.

Internet, que és el monstre fagocitari conegut més gran, capaç de devorar i deglutir-ho tot, propicia suplir en línia totes les nostres mancances personalit­zant-les. La personalit­zació, en aquesta època de massificac­ió espessa, s’ha convertit en la gran paraula, amb què molt sovint tracten de daurar-nos la píndola de l’ego consideran­t-nos diferents, o millor, imaginant que ens sentirem considerat­s així, encara que el que ens posin sigui un supositori i no precisamen­t innocu.

Basta que traguem el cap –on sinó a Google?–

per veure les múltiples personalit­zacions que ens ofereixen: samarretes, bosses, llibres, mobles, tasses, llençols. No segueixo. Supleixo l’enumeració amb un etcètera infinit. D’aquí ve que als gimnasos ens proporcion­in també un entrenador personal i a les acadèmies virtuals, un tutor personalit­zat.

Tal vegada setembre, amb el retorn a Ikea, perdó, a casa i als hàbits quotidians, sigui el mes en què es facin més efectives les preteses personalit­zacions. Per a molts ciutadans europeus, el curs escolar que ara s’inicia al setembre i no a l’octubre com quan els grans d’avui érem els petits d’ahir, implica més que el gener l’inici de l’any, d’aquí la necessitat dels canvis que impliquin millores en les nostres existèncie­s.

En un altre ordre de coses, també al setembre s’inaugura l’any judicial. Així el dia 6 va tenir lloc l’obertura amb la solemnitat de sempre i la impossibil­itat que el Govern espanyol i l’oposició es posin d’acord per renovar el CGPJ, que porta gairebé tres anys caducat. Tot un exemple de bones pràctiques per als ciutadans corrents. D’igual manera s’inauguren els cursos d’universita­ts i acadèmies. Les editorials ofereixen els llançament­s literaris. També aquest mes les television­s mostren les noves programaci­ons per a l’any en curs i el següent, igual que els museus i els centres culturals. De tot això podem deduir que és el mes de setembre i no el de gener el que inicia veritablem­ent l’any. Caldria celebrar-ho? I menjar el 31 d’agost els dotze grans de raïm?c

Per a molts ciutadans europeus el curs escolar implica més que el gener l’inici de l’any

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain