La Vanguardia (Català-1ª edició)

Símbol i karateka

- Francesc-Marc Álvaro

Carles Puigdemont ha demostrat, una altra vegada, que la seva habilitat més gran és aprofitar com un karateka les puntades de peu –bastant matusseres– de la justícia espanyola contra la seva persona, per reforçar el seu paper com a símbol d’una cosa que agrada no únicament als votants de Junts: l’expresiden­t és l’únic líder independen­tista que fins ara s’ha escapolit del braç punitiu de l’Estat espanyol. En un diari de Madrid qualifique­n Puigdemont de “símbol antidemocr­àtic”, i amb això posen en evidència com de malament coneixen alguns la societat catalana. Per a molts catalans –no tots, certament–, l’home de Waterloo és un símbol de resistènci­a, agradi o no. Puigdemont també encarna la promesa d’una hipotètica victòria, sorgida d’un interminab­le joc del gat i el ratolí en el tauler judicial europeu. La sortida de Puigdemont, divendres a la tarda, de la presó de Giovanni Bachidu encaixa perfectame­nt en aquest guió.

Però l’aposta de Puigdemont

El símbol Puigdemont crea la il·lusió d’una secessió unilateral

per anar deixant “en ridícul” a Europa –són les seves paraules– la maquinària de l’Estat té enormes dificultat­s per convertir-se després en una política efectiva a Catalunya. El jutge Llarena va acumulant fracassos, però el tacticisme que emana dels contraatac­s del president exiliat s’esvaeix contra els límits que condicione­n Junts, formació que oscil·la entre la retòrica sacrificia­l i la realitat del pragmatism­e institucio­nal (del qual pengen càrrecs i sous). El símbol Puigdemont crea la il·lusió d’una secessió unilateral, però les condicions objectives, la correlació de forces i el principi de realitat ens condueixen a la imprescind­ible taula de diàleg, l’aposta d’ERC. Entre una cosa i l’altra, una evidència: no hi haurà solució al conflicte sense que Puigdemont en formi part. Pedro Sánchez ho sap.

I un avís: alguns partidaris de Puigdemont, tancats a la seva bombolla, acabaran sent un llast gran per al futur del mateix expresiden­t.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain