La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vida secreta dels minerals

- Llàtzer Moix

Ara ja fa una setmana que es va desencaden­ar l’erupció volcànica a l’illa canària de La Palma. Des d’aleshores hem vist a la tele, entre aterrits i hipnotitza­ts, les imatges de la lava incandesce­nt devorant cases a prop de la Cumbre Vieja. A diferència dels causants d’altres catàstrofe­s naturals, la lava avança a una velocitat relativame­nt lenta. Tot i això, les seves conseqüènc­ies són tan previsible­s com inexorable­s. És veritat que els volcans rebenten la muntanya violentame­nt per donar sortida a roques, gasos i cendres. I que després la lava no deixa vestigis del que arrasa al seu pas. Però aquesta lava no udola com el vent huracanat, ni ho arrossega tot com les riuades, ni sacseja i fa caure construcci­ons com un terratrèmo­l, ni redueix la vida a cendres com un incendi devastador. La lava envolta amb parsimònia les cases i després, en segons, les tenalla, les esclafa i les sepulta sota la seva capa ardent, com un depredador metòdic i despietat. Després, la colada volcànica se solidifica i es transforma en una mena d’asfaltatge intransita­ble, que tot ho enterra en una tomba impenetrab­le, definitiva.

Aquesta lava que esborra i s’empassa la petja humana podria descriure’s també com una resposta del regne mineral al animal i al vegetal, als quals expulsa o calcina sense contemplac­ions. Un regne mineral que solem associar al que és petri i immutable, a allò mancat de vida, i tanmateix continua evoluciona­nt a les entranyes de la Terra, a pocs quilòmetre­s sota els nostres peus, en espais ocults i inaccessib­les: calderes abrasadore­s on es liqüen roques i es forma la lava que tard o d’hora surt disparada cap al cel. Un regne mineral per tant secret, però gens inert, i encara en espera d’una glossa com la que Stevie Wonder va dedicar al món vegetal a The secret life of plants (1979).

L’erupció volcànica és un fenomen molt vigorós, potser perquè barreja els principals elements naturals (terra, foc, aire, aigua) i també el sòlid, el líquid i el gasós. L’activitat volcànica ha estat, doncs, terreny propici a la simbologia.

La lava que esborra la petja humana sembla la resposta mineral al regne animal i al vegetal

Per la seva capacitat destructor­a s’ha presentat com a símbol del mal. Pel fet de ser irrefrenab­le s’ha associat a les passions amoroses més enceses. Els volcans, i en particular el paisatge com de planeta deshabitat que deixen després d’esclatar, són també l’expressió genuïna d’una terra primitiva, més pròpia del big bang que de la presència i el conreu dels humans.

No obstant això, aquesta topografia primigènia i impractica­ble està formant-se ara mateix a La Palma, mentre esmorzem avui, allà o aquí. O als 150 volcans que hi ha en erupció al món. Qui sap si també aviat en els 1.300 dorments però actius. I és contemporà­nia dels desenvolup­aments tècnics i científics d’última generació: els vols privats a l’espai, les vacunes contra la pandèmia desenvolup­ades en temps rècord, la realitat virtual, etcètera. Mentre aquests i altres avenços es concreten, el subsol, que solem valorar com un paradigma d’estabilita­t, pot ser una olla de pressió a punt d’esclatar i projectar milers de tones de bombes ardents. El sòl on enfonsem els fonaments de les nostres cases, a la recerca d’una fermesa que duri molts anys, pot estar covant la seva destrucció.

Tot això converteix les explosions volcànique­s no ja en un símbol, sinó en una altra prova manifesta de la fragilitat humana. Aquelles cases blanques on una família reuneix i gaudeix dels bens acumulats al llarg de vides esforçades poden desaparèix­er de cop, per sempre, amb tot el contingut. Van ser imprudentm­ent edificades en pendents volcànics, amb esplèndide­s vistes, això sí; i ara són, elles mateixes, la imatge patètica de la destrucció i la pèrdua. La imatge d’una agonia patrimonia­l irreversib­le.

Paradoxalm­ent, les erupcions ens parlen també d’una terra nova, encara en formació, amb la força i el futur prometedor del jove que creix i trenca les costures de les peces de roba que va vestir en la pubertat. Una terra que potser tornarà a ser fèrtil, com ja ho és la de l’illa volcànica de La Palma, quan pugui ser dominada de nou, conreada i explotada. Abans que un dia de demà, tant de bo llunyà, arribi una altra erupció. Perquè així són les coses en aquest planeta cansat, però encara explosiu, que avança a ritmes tan dispars.c

Àngel Sastre explica amb aquesta imatge que els vianants del carrer Montevideo de Barcelona, a part de tenir una de les voreres més estretes de la ciutat, es troben obstacles que els obliguen a envair el carril bici. Podeu compartir fotografie­s a participac­ion@lavanguard­ia.es establecim­ientos, pero cuando enferman, reciben el mejor tratamient­o al uso. Están en un país rico. Los países pobres necesitado­s de vacunas nos observan, y toman nota.

Viendo el actual inicio del imparable declive occidental, ¿lo pagaremos algún día?

Manuel Corachán Cuyás

Obstacles molestos per als vianants

procesión de Semana Santa en Sevilla. Lo contradict­orio del caso es que se genera mucho más CO2 arrancando y parando el vehículo constantem­ente.

Barcelona es una ciudad y nunca podrá ser un pueblecito medieval de callecitas estrechas, pero todo empieza por algo.

José M.ª Valón Mur

 ?? EQUIPO I LOVE THE WORLD / EP ??
EQUIPO I LOVE THE WORLD / EP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain