La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preguntes sobre el passi covid

- Llucia Ramis

El Govern de la Generalita­t preveu aplicar l’ús del certificat de vacunació per obrir l’oci nocturn, o com a recurs que eviti tancar activitats en el cas que l’epidèmia empitjori. L’anomenat passi covid ja es fa servir en altres països per accedir a locals determinat­s o anar a la feina. Legislador­s, juristes i metges analitzen si la mesura és discrimina­tòria, vulnera drets i resulta idònia, mentre s’estudia (espero) quin abast té la seva efectivita­t. L’OMS s’hi oposa fins que pugui establir-se un sistema uniforme. El debat públic té un caramull d’opinions diferents. Sobre aquest tema (en general, no centrat a Catalunya), sobretot tenc preguntes.

Per quant de temps s’aplicarà? Qui s’encarregar­à de comprovar el QR dels clients? El propietari de l’establimen­t? El cambrer o dependent? Un revisor contractat per a això? Un guàrdia urbà? Els qui no tenguin la pauta completa de la vacuna, o no s’hagin vacunat, podran accedir al

El debat públic sobre la mesura té un caramull d’opinions diferents

local si es fan un test d’antígens a la porta, com a molts llocs de Portugal? Què es considerar­à pauta completa? Dues vacunes? Tres? El recordator­i anual? Què passa si perds el mòbil, te’l roben, s’espatlla o et quedes sense bateria?

Què passa amb els menors de dotze anys –de moment no vacunats– si el passi covid acaba essent obligatori a restaurant­s, cinemes, museus o teatres, per exemple? No podria plantejar-se un dret d’admissió, i que cada establimen­t decidís aplicar o no la condició del passaport covid? I que siguin els clients els qui valorin si els fa res ser en un lloc on no s’ha fet aquest control. En el cas de Catalunya, quin és el criteri per implantar-lo a l’oci nocturn, però no a les universita­ts? El passi covid no perpetuarà el botellot?

De nou en general. Quines garanties hi ha que no establesqu­i un precedent i s’estengui a d’altres paràmetres? A la vacuna de la grip, o a l’historial mèdic de cada persona, o fins i tot a la llista de medicament­s que hagi comprat últimament, a veure si no són per a la gastroente­ritis o la tos ferina, molt contagiose­s. Què es farà amb les dades recollides? Com s’evitaran el pirateig, la falsificac­ió i el mercat negre (de dades i de passaports)? Algú contestarà en aquestes preguntes i respondrà per elles? O la mesura es durà a terme com s’han dut a terme totes les restriccio­ns en nom de la pandèmia?c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain