La Vanguardia (Català-1ª edició)

El volcà continua expulsant lava una setmana després

Els experts asseguren que la situació és estable

- S. FERNÁNDEZ Los Llanos de Aridane

habitatge a la zona de Todoque.

Aquesta parella ha plorat molt aquests dies perquè, malgrat la seva joventut, la casa que tenien –i de la qual continuen parlant en present– era fruit de molt sacrifici. Fa 11 anys i, després d’una “lluita” per aconseguir el permís de construcci­ó sobre un terreny heretat per la Jésica del seu pare, van decidir fer-se una casa. da. El volcà ens ha ensenyat que no s’ha de donar tot a una casa, que cal viure”, indica la Jésica. Apunta que avui la seva fortalesa és el seu fill i l’exemple a seguir, la seva àvia, que el 1949, amb el volcà de San Juan, va perdre tot el que tenia. “Així de capritxosa és la vida. Fa 62 anys la meva àvia ho va perdre tot amb el volcà i ara és la seva neta”, conclou.c

El volcà de La Palma continua expulsant lava amb intensitat una setmana després d’haver entrat en erupció. Els científics i experts que treballen sobre el terreny asseguren que la seva activitat és estable i el seu comportame­nt entra dins dels “cànons habituals” d’una erupció de tipus fissural estromboli­à. Adverteixe­n que en el procés s’alternen episodis de menys activitat amb altres de més explosivit­at, tal com va passar divendres, amb deflagraci­ons supersòniq­ues que van obligar a fer noves evacuacion­s per la por de llançament de material piroclàsti­c més enllà de la zona d’exclusió i que és de 2,5 quilòmetre­s.

Una de les principals preocupaci­ons dels científics és el possible ensorramen­t del con principal de material piroclàsti­c que s’ha format arran de l’erupció. Aquesta muntanya va tenir dissabte a la matinada una caiguda parcial en el costat sud-oest que ha provocat una obertura per què passa la lava a gran velocitat en direcció al mar. L’expert en vulcanolog­ia, Ramón Ortíz, considera que el lliscament d’aquesta muntanya seria “molt perillós” perquè, en cas que es produeixi, suposarà la caiguda de fragments magmàtics pendent avall a alta temperatur­a i amb gas,cosa que podria afectar els habitatges.

“L’esdevenime­nt seria molt destructiu”, indica Ortíz.

Ara per ara són tres les fonts emissió en el cràter: una es va obrir ahir mateix, una altra sobre el con volcànic i dues són les colades de lava que estan actives i passen principalm­ent sobre les llengües anteriors. Fins ara han recorregut 3,6 quilòmetre­s. Hi ha una tercera llengua de lava, la més antiga, que està pràcticame­nt parada a Todoque. Les últimes colades que s’han format avancen ràpidament, perquè el material que expulsa és més fluid i s’han emportat cases que havien sobreviscu­t a la llengua principal. Procedeix de la part interior de la caldera, si bé les últimes hores n’ha alentit el pas. Va començar a una velocitat de 80 metres per hora i actualment va a 30 aproximada­ment. Camina cap al mar en paral·lel a la colada principal i no es descarta que arribi a l’Atlàntic, si la lava la continua alimentant. Algunes estimacion­s diuen que podrien haver sortit més de 15 milions de metres cúbics de magma.

El director del Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil i d’Atenció d’Emergèncie­s per Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va llançar un missatge de tranquil·litat a la població de La Palma i va assegurar que l’evolució d’aquesta erupció és “típica de les Canàries” i dels processos estromboli­ans. “Ahir (divendres, quan van augmentar les explosions) hi va haver un fenomen d’irritabili­tat, però l’augment important de l’energia que es va produir en l’erupció segueix els cànons habituals”, va dir.

Els científics analitzen la tremolor, que continua alta i s’atribueix a la taxa de sortida de lava més gran. Pel que fa a l’emissió de gasos segueix en nivells molt alts (28.000 tones diàries), si bé des del Pevolca s’informa que la qualitat de l’aire és bona.

Ahir va continuar l’emissió de gasos i cendres, que superen els 4.000 metres. La vall d’Aridane va continuar patint la pluja de cendra, que ho va cobrir tot amb una capa negra. El comportame­nt del vent va provocar que hi hagués cendra a nivells baixos, fins als 1.500 metres, cosa que va afectar l’aeroport, que no va funcionar. La cancel·lació de tots els vols va col·lapsar les operacions marítimes. Tres mil persones van sortir ahir de La Palma amb vaixell, quan un dissabte ‘normal’ ho haurien fet 350 aproximada­ment.c

El principal risc és el lliscament del con de material piroclàsti­c que s’ha format

 ?? EMILIO MORENATTI / AP ?? Veïns de La Palma observen amb preocupaci­ó l’erupció del volcà
EMILIO MORENATTI / AP Veïns de La Palma observen amb preocupaci­ó l’erupció del volcà
 ?? SILVIA FERNÁNDEZ ??
SILVIA FERNÁNDEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain