La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa comença a administra­r la tercera dosi

Els països de la UE vacunen les persones immunodepr­imides mentre estudien estendre-ho a la població general Amb el suport de:

- ESTHER HERRERA Brussel·les

Quan més d’un 70% de la població europea ja està completame­nt vacunada, cada vegada més països decideixen administra­r una tercera dosi anticovid en persones immunodepr­imides, com ara malalts de càncer, en diàlisi o amb el VIH. El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) diu al seu informe que els països han de considerar aquesta tercera dosi per a les persones amb sistemes immunes més febles, com per exemple pacients amb òrgans trasplanta­ts o persones grans en residèncie­s. Al seu torn, a més, l’Agència Europea del Medicament (EMA) està analitzant les dades sobre aquesta possibilit­at.

Després de publicar l’informe ja hi ha molts països de la Unió Europea que han seguit la recomanaci­ó. Entre ells Espanya, que la setmana passada va començar a donar la tercera dosi a la gent gran que viu en residèncie­s, com també a les persones immunodepr­imides des de principi de mes. La majoria dels vint-i-set han seguit la mateixa via, fins i tot avançant-s’hi.

Va ser un dels primers països a decidir aplicar-ho. Al juliol ho va demanar el Ministeri de Sanitat i les autoritats van donar llum verda a aplicar una tercera dosi des de finals d’agost. Al principi només es preveu per a ancians i persones amb sistemes immunes fràgils.

A començamen­ts d’agost les autoritats van recomanar immunitzar persones grans, vulnerable­s o immunodepr­imides. A més a més, només serà amb vacunes d’ARN missatger (PfizerBioN­Tech i Moderna).

Malgrat que en un principi les autoritats del país havien anunciat que volien esperar, finalment, i després de la recomanaci­ó de l’ECDC, es va començar a immunitzar des de la setmana passada les persones vulnerable­s, com ara pacients oncològics o seropositi­us.

La seva campanya de vacunació ha començat aquesta setmana amb pacients amb immunodefi­ciència, i a més s’ampliarà a les persones de més de 80 anys, que visquin en residèncie­s i el personal sanitari.

A aquests països també s’hi sumen Àustria, Bèlgica, Xipre, Grècia, Lituània, Dinamarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Polònia, Finlàndia i Eslovènia, que també han començat a administra­r dosis a les persones immunodepr­imides o ancianes o aviat començaran les seves campanyes.

Ara bé, i una tercera dosi per a la població general? Aquesta qüestió genera molta més controvèrs­ia, especialme­nt perquè encara s’està analitzant l’impacte de les vacunes “al món real” —i no al laboratori—, ja que tot just han transcorre­gut nou mesos des que es va començar a administra­r la vacuna de la covid.

El projecte Europa davant la covid de La Vanguardia ha estat finançat amb el suport del Parlament Europeu. Aquesta publicació és responsabi­litat exclusiva del seu autor. El Parlament no és responsabl­e de l’ús que pugui fer-se de la informació aquí difosa.

De moment l’únic país de la Unió Europea que ja ha avançat que administra­rà una tercera dosi a la població general és Hongria. Una via molt semblant a la que ha triat Eslovàquia, que ha avançat que un cop hagi immunitzat la seva població més fràgil, a més de la gent gran, també ho ampliarà a tota la població.

França

Alemanya

Portugal

Itàlia

L’ECDC i l’OMS insisteixe­n que abans la resta del món hauria d’arribar almenys a un 10% de vacunats

Segons l’ECDC calen “dades més sòlides”: Quant dura la immunitat segons els diferents grups d’edat, segons els grups de risc, quina mena de vacuna s’ha administra­t, l’interval entre dosis o fins i tot com actuen les vacunes davant les noves variants. Així mateix, els riscos i beneficis s’han d’analitzar: si ajuda a protegir davant casos de moderats a greus, com afecta les persones amb covid persistent o si és útil per reduir la transmissi­ó. Més encara, s’hauria de fer “una considerac­ió especial a l’escassetat actual en el món de vacunes, cosa que podria empitjorar encara més si s’administre­n les dosis de reforç per a la població general”.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, va demanar “una moratòria” fins al desembre, precisamen­t per tenir prou temps perquè els països amb recursos mitjans i baixos puguin avançar en la campanya de vacunació i almenys poder arribar a un 10%.c

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Una dona rebent la tercera dosi de la vacuna contra la covid en una residència de Valladolid
EUROPA PRESS / EP Una dona rebent la tercera dosi de la vacuna contra la covid en una residència de Valladolid
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain