La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘La Vanguardia’ lidera el rànquing de dones lectores

La capçalera del Grup Godó és la que més dones trien per informar-se als mitjans tradiciona­ls, segons Comscore

- PAU R. URQUIDI Barcelona

Els grans mitjans tradiciona­ls han tingut sempre un dèficit històric: el nombre de dones i gent jove que s’acostava a les seves capçaleres era minoritari. A finals de l’any 2015 les dones representa­ven al voltant d’un 37% de l’audiència del nostre web. El percentatg­e de persones de menys 24 anys, minúscul. Sis anys després, un 55% de totes les visites correspone­n a dones, superant el nombre d’homes que ens llegeixen. En aquest temps, més de 5 milions de lectores s’han unit a la nostra capçalera digital, han fet que la nostra audiència sigui un mirall molt més proper a la realitat social i ens han convertit en la capçalera amb més lectores dones dels cinc primers mitjans de notícies a Espanya, segons Comscore. De la mateixa manera, segons dades del mesurador oficial d’audiències digitals, 3.500.000 de lectors i lectores tenen menys de 34 anys, però encara més interessan­t: 1.125.000 tenen menys de 24 anys. La Vanguardia ha aconseguit amb aquests números consolidar el seu lideratge de la premsa estatal l’últim any i s’assegura la seva audiència futura.

Per què ha passat això? Com hem revertit aquesta situació de desequilib­ri? Òbviament les raons són múltiples, des de la pròpia revolució feminista que ha impulsat la representa­tivitat més important de la dona en tots els espais –incloent-hi el periodisme–, la generació de molt més contingut que inclou els gustos de més públics o la disrupció tecnològic­a que ha facilitat l’accés de més població a la nostra capçalera digital.

L’eclosió de les xarxes socials ha facilitat que nous públics que tradiciona­lment no arribaven a les nostres capçaleres ens llegeixin diàriament. Dels 4.400.000 seguidors del nostre compte de Facebook, més d’un 65% són dones.

El percentatg­e és molt semblant en el nostre compte d’Instagram on, a més, un 49% dels nostres seguidors té menys de 34 anys. En una de les últimes publicacio­ns que es poden llegir en el nostre perfil a la xarxa social, la jove actriu Zendaya hi deia: “El feminisme ha d’incloure totes les dones. Això significa dones negres i dones trans”. Aquesta declaració l’ha convertit en la publicació que més likes ha aconseguit en les últimes setmanes, cosa que demostra que el públic femení més jove està disposat a interactua­r amb el contingut que sent més útil en la seva manera d’entendre el món.

Més de cinc milions de lectores s’han incorporat a la nostra capçalera digital durant els últims anys

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain