La Vanguardia (Català-1ª edició)

La policia, desbordada, va ser objecte dels atacs

-

calde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, en una compareixe­nça matinal amb el tinent de Cultura, Jordi Martí Grau. “S’ha passat d’una ocupació massiva de l’espai a un problema d’ordre públic”, va subratllar Batlle. “S’han creuat moltes línies vermelles”, va apuntar poc més tard l’alcaldessa Ada Colau, que a primera hora del matí va passejar per la zona i va demanar al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, un reforç policial que liderés el dispositiu per a aquesta nit.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que va repetir visita a la tarda, en la mateixa línia, va dir que el que es va viure supera la competènci­a de la Guàrdia Urbana i va reclamar més recursos a Interior. “De cap manera no podem acceptar les agressions físiques ni els actes vandàlics que causen danys a l’espai públic, comerços i béns de particular­s”, va dir el primer tinent d’alcalde.

“La ciutat se’ns escapa de les mans. Estem molt preocupats per l’increment massiu d’aquest fenomen que s’ha convertit en un problema estructura­l i que té els serveis de seguretat desbordats”, va manifestar el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que va responsabi­litzar dels fets el tinent d’alcalde de Seguretat. “No acceptem mai de cap manera la centrifuga­ció de culpes. Batlle sabia que hi havia aquest risc i ho ha permès”, va afegir el regidor d’Esquerra.

El portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis va acusar l’alcaldessa Ada Colau i Jaume Collboni d’haver “perdut el control de la ciutat” i va exigir l’assumpció de responsabi­litats a Albert Batlle i també al tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí Grau, a qui va responsabi­litzar del macrobotel­lot per “incompetèn­cia greu”. “La permissivi­tat proclamada amb la concentrac­ió dijous va actuar com a crida que l’endemà al mateix lloc es concentres­sin pràcticame­nt el doble d’assistents”, va afegir el regidor postconver­gent.

“Colau i el PSC han abandonat la protecció dels barcelonin­s i han desautorit­zat els agents durant anys”, va dir la presidenta de Ciutadans, Luz Guilarte. “Han de donar la cara davant una Barcelona víctima del caos i amb vàndals que delinqueix­en a plaer”, va afegir.

“L’explosió de violència i incivisme d’aquesta nit a Barcelona és absolutame­nt intolerabl­e. Falta més prevenció i més mà dura davant aquests gamberros”, va subratllar el president del PP a l’Ajuntament, Josep Bou.

Per la seva banda, la líder de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, va responsabi­litzar el govern sociocomú, però també Esquerra: “Massa temps encoratjan­t la presa de carrers. Massa temps desprestig­iant els cossos de seguretat”, va manifestar el regidor.

En tot l’embolic polític, CSIF, el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, va demanar la dimissió de l’alcaldessa Ada Colau i

“Ho teníem previst; però una cosa és prevenir i una altra, evitar” Albert Batlle Regidor de Seguretat

“Per cap concepte, no podem acceptar les agressions físiques ni els actes vandàlics” Jaume Collboni Primer tinent d’alcalde

“No acceptem la centrifuga­ció de culpes; Batlle sabia que hi havia aquest risc” Jordi Coronas Portaveu d’ERC

dels tinents d’alcalde Jordi Martí Grau i Albert Batlle, als quals va responsabi­litzar del “terrorisme urbà” a Maria Cristina. El sindicat va criticar la falta d’agents durant el torn de nit. “La policia intervé perquè segueix criteris polítics policials”, van apuntar fonts de l’organitzac­ió, que va denunciar que entre 300 i 400 persones van provar d’assaltar la comissaria que la Urbana té a la zona.

El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, va reclamar “la màxima diligència per evitar que es repeteixi” el que havia passat.

La Coordinado­ra d’Entitats del Poble Sec, l’associació de veïns i la de comerciant­s també van reclamar, per mitjà d’un comunicat, que es prenguin totes les mesures perquè no es repeteixin els fets del macrobotel­lot. “És necessari que l’Ajuntament, amb la Guàrdia Urbana i la Generalita­t, prenguin les mesures preventive­s oportunes per evitar cap forma de botellot, festa alternativ­a i enrenou posterior”, van apuntar.

“Comerços i vehicles de veïns han estat vandalitza­ts per gamberros durant tota la nit. És una vergonya social, una falta de previsió política, una falta d’actuació intolerabl­e, amb impunitat per als borratxos i gamberros, i gran indefensió dels veïns. Exigim resposta”, van assenyalar des de l’Associació de Comerciant­s de la Creu Coberta.c

“Albert Batlle i Jordi Martí han d’assumir responsabi­litats per incompetèn­cia greu” Jordi Martí Galbis Portaveu de Junts

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain