La Vanguardia (Català-1ª edició)

La festa major de debò

La programaci­ó de la Mercè 2021 omple d’espectacle­s amb limitació d’aforament els diversos escenaris repartits per la ciutat

- REDACCIÓ Barcelona

El piromusica­l de sons cubans d’aquesta nit, concebut com l’any passat per ser seguit des de casa i evitant les aglomeraci­ons, posarà punt final a una Mercè que, més enllà dels lamentable­s incidents nocturns, totalment aliens a la programaci­ó oficial, ha posat en relleu una vegada més la dificultat de gaudir plenament de la festa major en les condicions fixades per les autoritats sanitàries per complir els protocols covid.

El mig miler d’actes previstos per a aquest llarg cap de setmana s’han desenvolup­at amb la màxima normalitat possible, sense l’afluència massiva que caracterit­zava la Mercè fins al 2019, quan se superaven els 1,3 milions d’assistents, i amb l’esperança que l’any que ve, per fi, aquesta manifestac­ió de celebració ciutadana torni a ser el que sempre havia estat.

Divendres, dia de la copatrona de la ciutat, el passeig de Gràcia es va convertir durant tot el dia en el principal centre de l’activitat. Allà, els grups de cultura popular i tradiciona­l, des de les colles castellere­s fins als geganters o els diables, van tornar a escena amb moltes ganes després de més d’un any i mig d’inactivita­t. Unes 60.000 persones es van acostar al llarg de tot el dia al passeig de Gràcia. Unes altres 20.000 van assistir als concerts i 25.000 es van distribuir pels altres escenaris festius repartits per diferents punts i aquest any amb escassa activitat a Ciutat Vella, tradiciona­lment l’epicentre de la festa major. Ahir, escenaris habituals com el castell de Montjuïc o el parc de la Ciutadella, amb el prestigiós festival Mercè Arts de Carrer (MAC) també van registrar una bona entrada i es van estrenar amb èxit, igual com el parc de l’Estació del Nord, el parc de la Trinitat o els jardins dels Drets Humans, a l’antiga Illa Philips de la Zona Franca.

Com ja va passar a la Mercè del 2020, en algunes activitats programade­s s’han vist aquests dies cadires buides. Persones que van reservar molt de pressa –només activar-se el web correspone­nt– les localitats gratuïtes per assistir als espectacle­s, es van absentar sense avisar, de manera que van impedir que d’altres poguessin gaudir de les activitats. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va xifrar entre un 75 i un 80% l’assistènci­a durant el dia de la Mercè.

La Mercè 2021 es tancarà aquesta nit, a partir de les 22.00 hores, amb el piromusica­l descentral­itzat. Per segon any consecutiu hi haurà quatre punts de llançament repartits per la ciutat i l’espectacle es podrà seguir des dels carrers, els balcons i les teulades. Tindrà una durada d’uns 20 minuts i serà retransmès per TV3. La banda sonora, selecciona­da per Jordi Bonet i Jordi Turtós, inclourà cançons que evoquen la Barcelona popular de l’últim segle i mig en la celebració del 150è aniversari de la Mercè. També recordarà el centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, el 250è aniversari del naixement de Beethoven i temes que homenatjar­an l’Havana, ciutat convidada de la Mercè d’aquest any.c

DILLUNS

Vaig conèixer la Galdón l’any 1983. Al juny, quan van començar les emissions de Catalunya Ràdio. Divertida, extraverti­da, sempre de bon humor, Galdón va estar poc temps a la ràdio pública perquè una nit fent de dj al Nick Havana la van fitxar per fer a TVE el meravellós Plàstic, programa de record d’una generació. Ara viu a Guadalajar­a, i va enviar un missatge per Twitter. Sense feina, desesperad­a. De moment la Galdón col·laborarà amb El Món a RAC1 parlant de tele amb David Broc.

Un piromusica­l pensat per seguir-lo des de casa posa el colofó a mig miler d’activitats

Marisol Galdón

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Les evolucions de les bèsties de foc divendres al passeig de Gràcia
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Les evolucions de les bèsties de foc divendres al passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain