La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que s’ho passin molt malament

- Víctor-M. Amela

L’univers sencer cap a Sálvame (Telecinco, de dilluns a divendres), i això inclou les deu boques volcànique­s de La Palma, tot el magma que rugeix a les seves entranyes, i la reportera Lydia Lozano, enviada a l’illa amb l’excusa que hi té la seva mare i una germana. Un agent de la Guàrdia Civil l’ha hagut d’apartar d’una carretera on entorpia la tasca dels bombers. “Necessito gent que ho passi molt malament”, ha demanat Lydia Lozano a un voluntari en un centre d’acollida. El voluntari, escandalit­zat, ha gravat –i tuitejat– Lydia Lozano per desemmasca­rar-ne el sensaciona­lisme. Telecinco sap que Lydia Lozano ignorarà els límits de la decència –amb l’excusa de visibilitz­ar el dolor–, que plorarà i gratarà en la tragèdia humana, i per això l’envia a La Palma. El contraexem­ple el brinda la televisió canària: no emet més imatges de cases devorades per la lava –tan hipnòtique­s com punyents per als seus infortunat­s propietari­s– ni dels evacuats en un camp de futbol, persones que ho han perdut tot i que no es mereixen perdre la intimitat del seu dolor per engrossir el compte de resultats d’una cadena de televisió.

Si Gemma Nierga entrevista un polític, passarà alguna cosa imprevista. Està cantat. Serà una cosa prou rellevant per ser recollida després per diversos mitjans. Passa invariable­ment cada dia, o gairebé, amb la seva entrevista política matinal de Cafè d’idees (La 2 i Ràdio 4, de dilluns a divendres). Passa perquè, més enllà de les preguntes de guió, Nierga escolta totes les respostes i improvisa repregunte­s. I si Nierga repregunta vol dir que el seu finíssim radar ha detectat una incongruèn­cia, una distorsió, una exageració. Ja és tard per al polític, que sempre s’acaba enredant més en la seva pròpia teranyina. Ha passat aquest dimecres amb Ignacio Garriga (Vox), que va atribuir els delictes d’homofòbia a Espanya a la “immigració il·legal”. I Nierga pregunta: “No caldria augmentar la protecció al col·lectiu LGTBI?”. A què Garriga respon: “No reconec col·lectius, només reconec persones; jo no col·lectivitzo les persones”. El radar de Nierga detecta incongruèn­cia, i repregunta: “I llavors per què sí que tracta els immigrants com a col·lectiu, i no com a persones?” Garriga balboteja, divaga i queda immobilitz­at en la seva pròpia teranyina. – @amelanovel­a

NIERGA

[3.xh2 xe2+ 4.h3 h8+ 5.h4 xh4+! 6.gxh4 f3+ amb escac continu.]

i tots dos bàndols s’hauran de conformar amb taules. Twitter @illescasmi­guel

(VOSTÈ) 97 AQ J9843 K Q 10 8

A K Q 10 6 9853 A2

J3 ONE

S

La Unió Soviètica a la dècada dels 70 va realitzar el següent experiment en aigües de l’Oceà Pacífic: van abocar quantitats ingents d’oli sobre la superfície de l’oceà poc abans que passés un tifó. L’oli interrompr­ia el procés d’evaporació i el tifó no podria obtenir més energia, morint en poques hores, molt ecològic. L’experiment va ser un fracàs rotund i el tifó va seguir el seu curs sense immutar-se.

Eliminant huracans (1)

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain