La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’essencial en la postpandèm­ia

‘Qüestions de Vida Cristiana’ presenta un monogràfic sobre l’impacte de la covid

- J. PLAYÀ Barcelona

La pandèmia ha suposat una experiènci­a individual i col·lectiva única, no prevista i impactant. No només des del punt de vista econòmic i emocional, també ens ha permès reflexiona­r i ressituar unes prioritats vitals que segurament el tràfec diari ens impedia fer. I aquest és el punt de partida del monogràfic de la revista Qüestions de Vida Cristiana (núm. 270) que dirigeix Miquel Calsina i publica la Fundació Joan Maragall. “Cartografi­a de l’essencial” és el títol d’aquest volum que dedica deu articles a analitzar des de diferents punts de vista allò que és “imprescind­ible per viure d’una manera més autèntica”.

El filòsof Guillem Turró obre el volum preguntant-se quina seria la nostra essència i si existeix quelcom essencialm­ent humà. “La vida humana és trobarse en camí, saber-se home viator (Gabriel Marcel), un projecte existencia­l. Viure és l’esforç permanent de desplegar una vocació inscrita en el nostre interior”. I per fer créixer el nostre ésser considera que els valors que reflecteix­en la millor condició humana són la humilitat, la justícia, la dignitat, la paciència, la solidarita­t, la valentia, el perdó i el respecte.

Francesc Torralba ens proposa transitar de la indignació a l’esperança a través de la visió de Kierkegaar­d i Ignasi Boada es planteja la veritat de l’home en el pensament de Martin Heidegger

a partir de la considerac­ió d’haver construït un sistema de vida molt destructiu.

Més directamen­t vinculat amb els efectes de la covid, Begoña Román ho analitza en relació amb l’impacte que ha tingut sobre les llibertats; Josep Maria Mallarach, amb la necessitat d’un cert retorn a la natura; Carles Armengol qüestiona el consumisme com a estil de vida; Eduard Sala desvela l’altra cara de la pobresa, la vulnerabil­itat social i l’exclusió; i Bernat Sellarès remarca com la pandèmia ens ha fet prendre consciènci­a dels límits del model econòmic.

Diversos autors reflexione­n sobre el que és realment important per a una vida digna i amb sentit

Finalment, dues reflexions des de dins: Ignasi Fossas, prior de Montserrat, explica el monaquisme com una opció de vida essencial, i Ramon Prat, l’alternativ­a implícita en l’encíclica Fratelli tutti.

En conjunt, una sèrie de reflexions que ens interpel·len quan entrem en l’era de la postpandèm­ia i ens preguntem si després d’aquesta experiènci­a tot seguirà igual o haurem après algunes lliçons.

Aquest número de Qüestions es complement­a amb un mirador dedicat a efemèrides: els 70 anys de la mort d’Emmanuel Mounier, a càrrec de Lluís Font; els cent anys del naixement de John Rawls, per Joan Vergés, i el primer aniversari de la mort del monjo Hilari Raguer, amb una síntesi de les gran aportacion­s que va fer com a historiado­r, per Joan Villarroya. I en l’apartat de ressenyes: Anna Punsoda ens parla de Josep Maria Esquirol; David Jou, de Ramon Prat; Antoni Matabosch, de Pablo d’Ors i Ferran Sáez, de Jordi Savall.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain