La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra mirada a la immigració

Els bisbes denuncien la indiferènc­ia envers les persones migrants

- REDACCIÓ Barcelona

José Cobo, bisbe auxiliar de Madrid i responsabl­e de Migracions dins de la Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE), va denunciar dimarts la manifestac­ió neonazi contra el col·lectiu LGTBI, celebrada el dissabte anterior al barri madrileny de Chueca. Va cridar també a detectar les “arrels xenòfobes” que hi ha a la nostra societat i va advertir sobre els “discursos fragmentat­s” sobre les persones migrants. Ho va fer durant la roda de premsa per presentar la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2021 que se celebra avui.

El bisbe es va referir a la “indiferènc­ia” que hi ha en una part de la societat sobre el fenomen migratori i va convidar a mirar la migració “amb ulls nous” i no des de la ideologia, els interessos econòmics o “els relats fragmentat­s que de vegades se’ns ofereixen”.

El departamen­t de Migracions, de la subcomissi­ó episcopal per a les Migracions i la Mobilitat Humana, ha alertat que la pandèmia ha deixat en l’oblit aquells milers de persones que “continuen cridant a les nostres fronteres”. “Amb elles –diu el document–, sentim que estem junts en un món farcit de catàstrofe­s, de guerres i conseqüènc­ies del canvi climàtic que continuen obligant molts a sortir de la seva terra”. I alhora es constata que en aquest temps “hem après a constatar que tots estem interconne­ctats, que compartim destinació i viatge. Sabem que som al mateix vaixell enmig de moltes tempestes on, o estem junts, o morim junts”.

L’últim informe sobre immigració irregular presentat pel Ministeri d’Interior, que aplega dades recollides de l’1 de gener al 29 d’agost del 2021, exposa un creixement en les arribades de migrants via marítima a les Canàries d’un 135,8%.Han arribat 9.255 persones, cosa que suposa 5.330 migrants més que en el mateix període del 2020. Però aquestes xifres represente­n només

El bisbe José Cobo crida a detectar les arrels xenòfobes després de la protesta neonazi de Madrid

la meitat dels immigrants que arriben a Espanya. Ceuta i Melilla són els altres passos importants. I les últimes setmanes s’ha reobert una altra perillosa ruta entre Algèria i les Balears.

Els bisbes espanyols apel·len a “deixar de parlar d’ells i de nosaltres i buscar, abans que les diferèncie­s, la dignitat que ens uneix”. Cobo ha ofert a l’Estat i a la societat civil la col·laboració de l’Església i ha fet una crida a treballar conjuntame­nt per “viure la unitat sense anul·lar la diversitat ètnica o cultural”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain