La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una tragèdia reincident

Mor a Jerez el pilot de Supersport­300 Dean Berta Viñales (15 anys), cosí de Maverick; és la quarta mort d’un pilot de categories de formació a Espanya durant els últims quatre anys

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

El motociclis­me es torna a tenyir de dol per la mort d’un jove pilot. Dean Berta Viñales, de 15 anys, cosí de Maverick Viñales, va morir ahir al circuit de Jerez a conseqüènc­ia de les ferides sofertes en un accident a la cursa de Supersport­300. Amb la mort de l’empordanès, natural de Palau-Saverdera, ja són quatre els pilots de categories de formació morts a Espanya durant els últims quatre anys. Tots tenien entre 14 i 15 anys.

L’accident passava al començamen­t de l’11a volta de la cursa quan es va veure involucrat Berta Viñales en el revolt 1 en una caiguda múltiple amb Alejandro Carrión, Daniel Mogeda, Harry Khouri i Yeray Ruiz. Viñales va ser envestit i va patir greus lesions al cap i al tòrax que li van causar la mort.

La defunció del jove va causar commoció al món del motociclis­me i en el gestor del Mundial de Superbikes, Dorna Sports, profundame­nt “preocupat” per la mort de Berta Viñales i la reiteració d’accidents mortals. “Estem treballant per mitigar aquesta tragèdia, però no hi ha una solució definitiva”, diuen fonts de Dorna en aquest diari. Per què hi ha tantes morts? Què s’està fent per reduir la mortalitat a les curses? mesura que està avaluant amb la FIM. “Però no és el factor únic ni el definitiu”, sostenen des de Dorna. Per al gestor dels tres campionats referits, “la igualtat del nivell de pilotatge i tècnic de les motos provoca que els pilots rodin molt junts, en paquet”, i quan es produeix una caiguda hi hagi més risc d’atropellam­ent. “L’objectiu és reduir aquest risc”, que segons el president de la FIM, Jorge Viegas, passa per aprimar substancia­lment les graelles. “Si tenim 20 pilots en lloc de 40, les probabilit­ats són molt inferiors”, assenyalav­a el mandatari portuguès.

Des del 2018 és obligatori en les tres categories de MotoGP i en Superbikes l’ús del coixí de seguretat en les granotes dels pilots; una tecnologia avançada que minimitza les lesions en cas de caigudes i impactes. Tanmateix, no és obligatori a Supersport, en Supersport­300 i tampoc en el FIMCEV Repsol. “Fer-ho obligatori per a totes les categories és complicat per una qüestió econòmica i de mitjans”, indiquen des de Dorna, alhora que en qüestionen la plena efectivita­t per minimitzar impactes letals en cas d’atropellam­ent.

 ?? SUPERBIKES ?? Dean Berta Viñales havia debutat aquest any a Supersport­300 amb el suport del seu cosí Maverick
SUPERBIKES Dean Berta Viñales havia debutat aquest any a Supersport­300 amb el suport del seu cosí Maverick

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain