La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia es desentén del preu del gas després de completar el Nord Stream 2

El Kremlin es nega a bombar-ne més per Ucraïna i diu que compleix els contractes

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La Unió Europea i els Estats Units han demanat a Rússia que enviï més gas natural al continent per fer front a l’increment de preus i esquivar una crisi energètica. No ha estat una crida de socors, perquè les relacions actuals no ho permeten.

I ha sonat més a exigència, sobretot la de Washington. De manera que la resposta era d’esperar. L’empresa Gazprom i el Kremlin han dit que ells ja compleixen amb les seves obligacion­s. La futura entrada en funcioname­nt del gasoducte Nord Stream 2, acabat de completar, pot suavitzar els preus, perquè de moment Moscou no sembla disposada a bombar més gas a través d’Ucraïna.

La resposta russa s’ha expressat amb fets, de paraula i per escrit. Dilluns es va saber que el gegant gasístic no havia reservat capacitat addicional pels gasoductes ucraïnesos a les subhastes de l’octubre, i només un terç de l’espai disponible al gasoducte Iamal, a través de Polònia. Com a conseqüènc­ia, el preu del mercat de futurs de gas a Europa per a aquest mes va superar els 900 dòlars els mil metres cúbics.

No es dona la culpa a Rússia de la pujada inicial dels preus, sinó a l’exhaurimen­t de les reserves després d’un hivern molt fred i un estiu calorós que han fet augmentar la demanda d’electricit­at. Però se li retreu que no doni un cop de mà.

Aquesta setmana el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha traslladat la responsabi­litat de l’augment de preus als països europeus. Ha assenyalat que és important que Europa signi contractes de llarga durada amb Rússia i no confiï en els preus de mercat. El president rus, Vladímir Putin, va dir el 9 de setembre que hi ha països amb contractes de llarga durada que compren el gas rus més barat. I va citar Alemanya, a qui Gazprom ven gas a 220 dòlars els mil metres cúbics. “La part russa compleix amb totes les seves obligacion­s contractua­ls amb els consumidor­s europeus en un 100% i més”, va dir Peskov.

L’Agència Internacio­nal de l’Energia va dir dimarts que Rússia compleix els seus contractes, però que les seves exportacio­ns han baixat en comparació amb el 2019. “Podria fer més per augmentar la disponibil­itat de gas a Europa i garantir la recàrrega de les reserves a nivells adequats davant la temporada de calefacció”, va assenyalar.

LA VANGUARDIA

Els subministr­aments per gasoductes el 2021 estan en màxims històrics, va escriure divendres Serguei Kómlev, cap d’Estructura­ció de Contractes i Preus de Gazprom, a la revista de la gasista. Segons ell, les acusacions a Gazprom són absurdes i va apuntar que a la primera meitat del 2021 Europa va augmentar les seves importacio­ns de gas rus en 31.500 milions de metres cúbics, un 33%.

Els polítics d’Europa i els EUA han acusat Gazprom i Rússia de fer servir el gas com a arma política, una crítica que ja ressonava en les anomenades guerres del gas amb Ucraïna del 2006 i el 2009. Ara aquesta qüestió és molt més sensible, perquè entren en escena elements com l’annexió russa de Crimea, considerad­a il·legal per Kíev i Occident. Un grup d’eurodiputa­ts va demanar una investigac­ió de Gazprom per possible manipulaci­ó del mercat, ja que tenint capacitat es nega a exportar per pressionar Europa. En una entrevista amb Bloomberg, Amos Hochstein, assessor per a seguretat energètica dels EUA, va demanar a Rússia que augmenti la tramesa de gas a través d’Ucraïna, argumentan­t que anteriorme­nt

Moscou va declarar que era capaç de subministr­ar gas a Europa quan calgués. La UE importa més del 60% del gas que consumeix. D’aquestes importacio­ns, un 40% és gas rus.

Aquesta situació es produeix dues setmanes després que Gazprom hagi acabat de construir el Nord Stream 2 entre Rússia i Alemanya. El gasoducte ha nascut enmig de la polèmica, perquè a Occident, i sobretot a l’Europa de l’Est, es considera una amenaça per a la seguretat i economia ucraïneses. Al final els interessos alemanys han pesat més i al juliol Berlín i Washington van arribar a un acord i els EUA, que abans havien imposat sancions a empreses implicades en el projecte, van deixar d’oposar-s’hi.

El director executiu de Gazprom, Aleksei Miller, va anunciar el 10 de setembre l’acabament del Nord Stream 2, format per dos ramals d’uns 1.230 km i capacitat per a 55.000 milions de m3 a l’any. Els del Nord Stream 1 es van inaugurar el 2011 i el 2012. Si la segona infraestru­ctura entra en servei hi haurà més gas al mercat i els preus podrien moderar-se, va dir Peskov fa una setmana. Però encara cal esperar l’autoritzac­ió final de les autoritats alemanyes.c

El Nord Stream 2 posarà més gas al mercat, però encara cal esperar l’autoritzac­ió alemanya

 ?? ?? Un grup de treballado­rs celebrant l’acabament de les obres de connexió del gasoducte Nord Stream 2 el 10 de setembre
Un grup de treballado­rs celebrant l’acabament de les obres de connexió del gasoducte Nord Stream 2 el 10 de setembre
 ?? AXEL SCHMIDT / EFE ??
AXEL SCHMIDT / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain