La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fallides de les empreses energètiqu­es i preus pels núvols a la Gran Bretanya

El Govern Johnson preveu posar un impost excepciona­l als gegants del sector

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Set petites empreses de subministr­ament d’energia han fet fallida a la Gran Bretanya l’últim mes, i han deixat sense proveïdor un milió i mig de consumidor­s. És, segons admet el mateix Govern, només un aperitiu del que caurà damunt, un hivern del descontent­ament com els que van provocar el caos i van fer caure diverses administra­cions als anys setanta, i que van obrir les portes eventualme­nt a la revolució econòmica que va ser el thatcheris­me.

Aquest milió i mig de persones no s’ha quedat sense gas o electricit­at, perquè els seus contractes s’han transferit a companyies més grans i més solvents, amb prou reserves d’efectiu per fer front a uns costos de l’energia que s’han multiplica­t per sis des del començamen­t de l’estiu amb el món tornant a la plena l’activitat després de la pandèmia. Però han de fer front a factures que poden arribar dins als 150 euros mensuals de les que tenien, per a alguns. un inconvenie­nt només, però, per a d’altres, en canvi, un autèntic drama.

El col·lapse aquesta setmana d’Avro i Green, amb 580.000 i 255.000 clients respectiva­ment a Warwickshi­re i Newcastle, ha posat en relleu la inviabilit­at de la immensa majoria de les aproximada­ment vuitanta firmes que competeixe­n en un sector molt fragmentat, i que ja abans de l’actual crisi sobrevivie­n, amb prou feines, amb un marge de beneficis d’un 0,1% en molts casos, pagant per l’energia més del que en cobraven, una fórmula de negocis impossible. Fa anys que grups de consumidor­s i el mateix Govern fomenten una competènci­a que ha fet que les empreses ofereixin paquets molt atractius (d’entre mil i mil tres-cents euros a l’any) però inpetroli. sostenible­s. Mentre que el primer ministre Boris Johnson, en la seva línia, desdramati­tza el problema i diu que és “una cosa temporal que es resoldrà aviat”, els experts tant de dins com de fora del Govern són molt més pessimiste­s, i alguns fins i tot no descarten que a l’hivern hi hagi talls d’electricit­at i es reimplanti­n les setmanes laborals de només tres dies, com fa mig segle arran de la pujada dels preus del La BP ha hagut ja de tancar mig centenar d’estacions de servei de la seva xarxa nacional pels problemes de subministr­ament de gasolina (al Regne Unit, entre el Brexit i la pandèmia, falten

La gran fragmentac­ió del sector fa que desenes d’empreses paguin per l’energia més del que en cobren

Es tem que a l’hivern hi hagi talls d’electricit­at i s’instauri, per part del Govern, una setmana laboral de tres dies

cent mil camioners). L’escassetat de diòxid de carboni, fonamental en el sector alimentari (begudes gasoses, funcioname­nt dels escorxador­s, conservaci­ó dels productes...), ha obligat a rescatar una empresa que en fa. Amb les precàries cadenes de subministr­aments , els sectors de l’acer i els adobs agrícoles són els pròxims que poden necessitar una intervenci­ó estatal.

Mentre el Govern considera el fet posar un impost extraordin­ari als beneficis dels gegants del sector i descarta dedicar diners públics al rescat de les empreses fallides, augmenten les pressions perquè se suprimeixi el topall en el preus de l’energia, que impedeix als subministr­adors traslladar automàtica­ment els costos addicional­s als consumidor­s. Potser no la supressió, però una forta revisió a l’alça sembla inevitable en els pròxims mesos, cosa que augmentarà la inflació i el cost de la vida. Una altra opció que és sobre la taula són els préstecs oficials a un interès baix a les companyies més importants i solvents perquè assumeixin els clients de les que desapareix­eran engolides pel mercat.

Més enllà de l’actual crisi, els problemes del sector energètic a la Gran Bretanya venen de fa temps, perquè trenta empreses se n’han anat a l’aigua els últims cinc anys. Fins al 2012, un 98% de les llars era subministr­ada per les sis grans empreses, però aquest percentatg­e ha quedat reduït a un trenta per cent pel desig dels reguladors d’obrir la competènci­a i crear una guerra de preus. El resultat: un mercat fràgil i inestable.

 ?? FACUNDO ARRIZABALA­GA / EFE ?? Els problemes de subministr­ament de gasolina han obligat BP a tancar 50 estacions de servei
FACUNDO ARRIZABALA­GA / EFE Els problemes de subministr­ament de gasolina han obligat BP a tancar 50 estacions de servei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain