La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les farmàcies demanen concerts assistenci­als amb Sanitat

Més de 700 oficines rurals tenen la supervivèn­cia compromesa

- ROSA SALVADOR Barcelona

El Consell General de Col·legis Farmacèuti­cs ha demanat al Govern i a les comunitats autònomes la firma de concerts amb la sanitat pública perquè les oficines de farmàcia ofereixin assistènci­a sanitària en col·laboració amb els centres mèdics.

Jesús Aguilar, president del Consell, va posar com a exemple iniciative­s recents de Catalunya, com la realitzaci­ó dels tests d’antígens dels nens a la classe dels quals hi hagi algun cas de covid. “Durant la pandèmia les farmàcies han fet una gran tasca, i han augmentat els serveis que donen per suplir les mancances del sistema sanitari. Aquesta experiènci­a ha demostrat que les administra­cions públiques desaprofit­en el potencial de la xarxa de farmàcies”, va afegir.

Aguilar va presentar dimecres al Congrés dels Diputats, amb motiu del dia del farmacèuti­c, un decàleg de peticions del sector, que inclouen, de manera destacada, “implantar una cartera concertada de serveis profession­als farmacèuti­cs assistenci­als des de la farmàcia comunitàri­a per contribuir a l’enfortimen­t de l’atenció primària” i també “integrar els farmacèuti­cs i la farmàcia comunitàri­a en les estratègie­s de salut pública i en el nou sistema de vigilància de la salut pública”.

A Espanya, va explicar, hi ha 22.000 oficines de farmàcia, un 72% de les quals fora de les capitals de província. El 2020 es van obrir a Espanya 53 farmàcies i se’n van tancar 16, la majoria fora de les capitals de província. La concertaci­ó de serveis, tot i això, seria clau per a les farmàcies dels entorns més rurals, unes 700 aproximada­ment, que estan en una situació econòmica compromesa perquè són en zones que es despoblen i amb una població envellida.

Per això, una de les peticions del Consell és “promoure una atenció sociosanit­ària integral des de la farmàcia rural a les zones afectades pel repte demogràfic. Aguilar va explicar que el Consell prepara una prova pilot amb el Ministeri de Transició Ecològica, en una comunitat uniprovinc­ial on sigui rellevant aquest perfil de farmàcies. “En aquestes zones, el farmacèuti­c és l’únic profession­al sanitari pròxim al ciutadà. I pot fer altres funcions. A més, ja hi ha estudis que constaten que el farmacèuti­c fixa la població”. Els farmacèuti­cs proposen estudiar incentius fiscals per a les farmàcies d’àmbit rural i prendre iniciative­s per assegurar la sostenibil­itat econòmica de tota la xarxa, especialme­nt a les zones més fràgils i deprimides.

El document, “Propostes de la Professió Farmacèuti­ca als reptes presents i futurs del Sistema Nacional de Salut”, reclama, també, potenciar la col·laboració de les oficines comunitàri­es de farmàcia amb els serveis de farmàcia hospitalàr­ia i impulsar el desenvolup­ament profession­al del farmacèuti­c amb la creació de noves especialit­ats

Aguilar va explicar que la pandèmia ha tingut un impacte econòmic desigual al sector: ha augmentat enormement l’activitat de les farmàcies rurals i de barris, ha tingut un fort impacte a les farmàcies de les illes i les localitats costaneres, per la falta de turistes, així com en les dels eixos de negocis de les ciutats, que van quedar deserts pel teletrebal­l.

Més enllà de la pandèmia, tot i això, les farmàcies han patit més de 30 mesures d’ajust de la despesa farmacèuti­ca els últims 20 anys, diu el Consell, amb un impacte conjunt de més de 8.400 milions d’euros, fet que ha situat la despesa en medicament­s a Espanya en xifres del 2007.c

En vint anys les farmàcies han patit 30 ajustos de la despesa pública i les vendes de medecines són al nivell del 2007

 ?? VICENÇ LLURBA ?? A Espanya hi ha 22.000 farmàcies, l’any passat se’n van obrir 53 i se’n van tancar 16 en localitats petites
VICENÇ LLURBA A Espanya hi ha 22.000 farmàcies, l’any passat se’n van obrir 53 i se’n van tancar 16 en localitats petites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain