La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Venim a Barcelona perquè és un pol d’innovació i talent”

Vicepresid­ent corporatiu de Microsoft Corporatio­n als Estats Units

- ENTREVISTA FRANCESC BRACERO Barcelona

La multinacio­nal Microsoft va anunciar el 13 de desembre que crearà a Barcelona un hub d’investigac­ió en intel·ligència artificial, dins de la seva divisió WebXT, que arribarà a tenir més d’un centenar d’enginyers especialit­zats.

El català Jordi Ribas, vicepresid­ent corporatiu de Microsoft, destaca les virtuts de la ciutat perquè sigui el principal centre europeu d’aquesta classe de la tecnològic­a.

Per què Barcelona?

És una ciutat atractiva en molts aspectes. Principalm­ent és un gran pol d’innovació i d’atracció de talent de tot Europa i, com que a l’àrea treballen més de 100.000 profession­als de la tecnologia, ja era una de les ciutats que consideràv­em. Ho vam investigar més i ens vam adonar que hi havia més de 800 grups de recerca i més de 25.000 investigad­ors. I també hi ha moltes start-ups, més de 1.500. Aquests van ser factors importants. També té un focus d’investigad­ors en intel·ligència artificial. Hi ha el Cidai (sigles en anglès de Centre d’Innovació en tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial) i fins i tot el CSIC investiga en intel·ligència artificial. També hi ha altres companyies, incloent-hi competidor­s nostres, que tenen grups d’IA.

Algun altre element ha influït en l’elecció?

El fet que estigui el supercompu­tador MareNostru­m és interessan­t. No hem parlat directamen­t amb ells, però el coneixem. A Microsoft tenim relació amb el Cidai.

Aquests són alguns dels factors que hi han contribuït. És una ciutat atractiva, amb bon clima, amb platja i muntanyes... Des del punt de vista personal, de la vida privada, Barcelona té molts avantatges.

Microsoft ha aconseguit el que molta gent no aconseguei­x: posar d’acord totes les administra­cions.

És un projecte positiu per a tothom. Per això hem tingut aquest suport transversa­l. És bo per a Barcelona, és bo per a Catalunya i és bo per a Espanya. I, esclar, l’aposta que estem fent és que serà

Consens “És un projecte bo per a tothom, per això hem tingut un suport tan transversa­l”

bo també per a Microsoft. Estem treballant per fer que la seu creixi i aporti valor a tot el país i a la companyia.

Està decidit on se situarà el nou centre?

Encara no, però tenim alguns edificis candidats. Un a la zona del 22@, a prop de la Rambla del Poble Nou, però avaluem altres llocs al centre. Com que actualment els treballado­rs a Espanya estan treballant de manera virtual, tenim temps encara. La nostra intenció és que, a començamen­ts del gener ja puguem, si la covid ho permet, tornar a treballar de manera presencial i ja tindríem les oficines preparades.

El projecte anunciat començarà amb unes 30 persones, però la previsió és que s’arribi a més d’un centenar de treballado­rs. Quan es podria aconseguir aquesta màxima dimensió? Serà durant els pròxims anys. La intenció és, primer, enfocar-nos a atreure bon talent i que aquestes 30 persones inicials comencin a la seu amb bon peu. La idea és continuar creixent des d’aleshores. Crec que en un parell d’anys, si tot va bé, arribarem a la cota de 100 o més persones.

S’especialit­zarà la seu de Barcelona en alguna àrea específica de la intel·ligència artificial? Ens enfocarem bàsicament en el deep learning (aprenentat­ge profund). El centre de Barcelona tindrà quatre equips (creixement i participac­ió, recerca local a Bing, recerca de nucli i IA i pàgina completa).

Anirà vostè a Barcelona per organitzar aquest grup?

La meva feina és als Estats Units. Seguiré a la seu principal, però com que hi haurà aquest equip a Barcelona, que no em reportarà directamen­t a mi, sinó a alguns dels vicepresid­ents que em reporten a mi, sí que, com que hi estic bastant involucrat, serà una bona excusa per poder venir a Barcelona de tant en tant.

Què és la divisió WebXT dins de Microsoft?

WebXT és el nom curt per a Equip d’Experiènci­es de Web. Té més de 5.000 persones que dirigeix el meu cap, Mikhail Parakhin, un dels presidents de Microsoft. Aquest equip està enfocat en tot el que és experiènci­a d’usuari al web. A l’equip hi ha Microsoft Bing i Microsoft Search, dels quals m’encarrego jo, i hi ha altres companys que s’encarregue­n, per exemple, de MSN, que ara està renovada i està utilitzant molt més la intel·ligència artificial. Tenim un equip de mapes, un d’anuncis, i també altres equips que estan creixent i enfocats en tot el que és experiènci­a d’usuari i que, bàsicament, utilitzen algoritmes d’intel·ligència artificial per optimitzar l’experiènci­a de l’usuari.

Per què és tan important la intel·ligència artificial? Actualment estem en el que es diu economia de les dades. La intel·ligència artificial ajuda a extreure més valor a partir de les dades. Qualsevol companyia que generi dades pot utilitzar intel·ligència artificial per extreure patrons i utilitzar-lo en els seus processos. Això val per a qualsevol camp. Per exemple, tenim grups a Microsoft Research que treballen amb hospitals dels EUA perquè, a partir de les dades, es pugui entrenar una xarxa neuronal per predir malalties abans que la persona tingui símptomes.

Com impacta la feina del seu equip en els resultats de les cerques a Bing?

Fa molts anys que treballem a Bing. Primer ens vam abocar als Estats Units, i aquí la quota de mercat ha crescut fins a un 38%. A Europa, en alguns països ja arribem als dos dígits. Hem de millorar. Aquest és un dels motius pels quals tenim seus per tot el món i, a Europa, la de Barcelona serà la nostra seu principal.c

Creixement “D’aquí un parell d’anys esperem arribar a la cota de 100 persones o més al centre”

 ?? MICROSOFT ?? Jordi Ribas supervisar­à la instal·lació del principal hub d’investigac­ió en IA de Microsoft a Europa
MICROSOFT Jordi Ribas supervisar­à la instal·lació del principal hub d’investigac­ió en IA de Microsoft a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain