La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una majoria de catalans a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat

Només un terç dels ciutadans rebutgen construir infraestru­ctures que afectin l’entorn

- CARLES CASTRO Barcelona

La majoria silenciosa també existeix a Catalunya. I està a favor de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Fins a un 66% dels consultats pel sondeig de GAD3 per a La Vanguardia fan costat al projecte d’ampliar les instal·lacions aeroportuà­ries, davant només un 27% que defensen “tant sí com no” la retirada d’aquest projecte. De fet, el gruix de la societat catalana, més d’un 50%, es mostra en contra de cancel·lar la construcci­ó de les infraestru­ctures que puguin afectar l’entorn, mentre que un 37% són partidaris de paralitzar-les “encara que això suposi frenar el creixement econòmic i la creació d’ocupació”.

En aquest escenari, gairebé un 52% dels consultats (i fins i tot un 45% dels votants socialiste­s) responsabi­litzen els dos governs (central i català) de la paralitzac­ió de l’ampliació del Prat. Un altre 21,5% en culpen exclusivam­ent la Generalita­t, i un 17%, l’Executiu espanyol. I enmig d’aquests dilemes i després de les turbulènci­es polítiques i econòmique­s generades pel procés sobiranist­a, emergeix un debat gairebé existencia­l: com ha evoluciona­t Catalunya els últims anys respecte a la resta d’Espanya? A aquesta pregunta només un de cada cinc catalans respon positivame­nt; és a dir, segons el parer d’un 21%, Catalunya hauria avançat més que la resta de l’Estat. En canvi, gairebé un 40% consideren que Catalunya ha progressat menys que el conjunt d’Espanya i un altre 37% que ha evoluciona­t igual.

Tot i això, els detalls són molt importants, i les divisions entre els electors d’un mateix partit explicarie­n l’estratègia titubejant d’alguns grups polítics i l’aparent omnipresèn­cia dels partidaris del decreixeme­nt econòmic i el conservaci­onisme radical. Un bon exemple d’això serien els votants d’Esquerra, dividits entre els partidaris de l’ampliació de l’aeroport (55%) i

En comparació amb la resta d’Espanya, com creieu que ha evoluciona­t Catalunya els últims anys? 9,1%

Majoritàri­ament en castellà 41,0%

Qui té més responsabi­litat en l’actual paralitzac­ió de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

Sou partidaris de paralitzar el desenvolup­ament d’infraestru­ctures a Catalunya per protegir l’entorn malgrat que es freni el creixement econòmic?

En relació amb l’ampliació de l’aeroport del Prat, amb quina posició esteu més d’acord?

Un 40% creuen que els últims anys Catalunya ha perdut impuls i només un 21% la veuen al davant d’Espanya

8,1%

Fitxa tècnica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain