La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre rècord inabastabl­e

Hamilton agafa embranzida amb la victòria 100 per assaltar el 8è títol

- T. LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Quinze temporades i 281 GP li ha costat a Lewis Hamilton (36) arribar a la xifra màgica de les 100 victòries a l’F-1, el primer que ho aconseguei­x en els 72 anys del campionat mundial. “M’ha costat molt de temps, ni tan sols sabia si hi arribaria”, deia l’anglès després de guanyar a Sotxi davant Max Verstappen, l’únic pilot que ha amenaçat seriosamen­t de trencar la seva hegemonia els últims cinc anys.

“Arribar a les 100 victòries és una grandíssim­a tasca d’equip; potser no l’encertem sempre, però a Sotxi la van clavar. La seva feina dura és el que ens ha conduït a la centena victòria; ha estat tan difícil i tan dur...”, deia l’heptacampi­ó per agrair a Mercedes la consecució d’una fita històrica, una acumulació d’èxit que difícilmen­t no aconseguir­à cap altre pilot... amb el permís d’un tal Verstappen.

Ni Sebastian Vettel (53 victòries) ni Fernando Alonso (32) ni de bon tros Kimi Räikkönen (21), els tres pilots en actiu que més s’hi acosten en el rànquing, no aconseguir­an acostar-se gaire a l’anglès. Només Max Verstappen, per potencial i per edat (farà 24 anys el 30 de setembre) està capacitat per buscar el rècord de Hamilton. Per això el neerlandès hauria d’enllaçar almenys 8 temporades impecables, de campió absolutist­a a l’estil Hamilton, amb almenys 10 triomfs per any. L’anglès, en la seva època amb Mercedes, ha estat capaç de fer una mitjana de 9,25 victòries per temporada (del 2013 al 2020), amb un màxim d’11 triomfs per exercici (en quatre campionats).

Ara com ara Verstappen segueix la línia de Hamilton. A l’edat que té el neerlandès, l’anglès només havia aconseguit 9 victòries (en les dues primeres temporades amb McLaren, 2007 i 2008). El de Red Bull acumula 17 triomfs, tot i que en 8 temporades. Amb 24 anys encara té camp per córrer i engrossir el compte. De fet, en aquest Mundial 2021 Verstappen ja suma 7 victòries (per 5 de Hamilton)

Només Verstappen (17 triomfs amb 24 anys) està capacitat per acostar-se a la fita històrica de Hamilton

i té moltes possibilit­ats de guanyar en les set curses restants. De manera que no li hauria de ser difícil arribar al top 10 de màxims guanyadors (les 25 victòries de Lauda i Clark), i si tria bé els cotxes i equips i prolonga la seva carrera, el neerlandès hauria d’arribar al top3 . Li caldrà tenir constància, com Lewis Hamilton, que ha estat capaç de vèncer en tres dècades diferents, des del 2007. De fet, l’anglès ha estat capaç de guanyar durant 14 anys seguits, en cada una de les seves 15 temporades al gran circ.

Hamilton ha aconseguit els 100 triomfs en 281 GP, és a dir, amb una efectivita­t impression­ant de gairebé un 36%, un encert només superat per Fangio (24 victòries en 51 curses, quan se’n corrien menys de 10 per any). Els triomfs de l’anglès han arribat a 29 dels 34 circuits on ha corregut. Els seus principals jardins són Hungarorin­g (8), Silverston­e (8), Mont-real (7) –on va aconseguir la primera victòria–, Barcelona i Xangai (6). Dels actuals només se li resisteix Zandvoort, territori Verstappen, la seva pedra a la sabata per a la vuitena corona.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain