La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Verds alemanys eludeixen aclarir si optaran per Scholz o per Laschet

Desgastada la candidata Baerbock, guanya protagonis­me el colíder Robert Habeck

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Els ecologiste­s alemanys estan alhora decebuts i il·lusionats. La propulsió que va experiment­ar el partit Aliança 90/Els Verds a la primavera amb la designació de la seva colíder, Annalena Baerbock, com a candidata a canceller els va fer acariciar la possibilit­at d’assolir la cancelleri­a d’Alemanya. Gràcies a aquesta energètica advocada de 40 anys, el partit va arribar a ser el primer en els sondejos amb fins al 28%, però diversos errors de Baerbock els van fer anar perdent terreny, i, com ja es preveia, van quedar tercers en les eleccions amb el 14,8%.

Paradoxes de les urnes: és el millor resultat històric d’aquesta formació fundada als anys vuitanta, i és un percentatg­e que els converteix en decisius –juntament amb un altre partit petit, el liberal FDP– per a la formació del futur govern de coalició tripartit, que el guanyador Olaf Scholz, socialdemò­crata, vol forjar abans de Nadal. El conservado­r Armin Laschet té la mateixa aspiració, i amb els mateixos dos socis, malgrat que el seu bloc CDU/CSU va quedar segon amb el 24,1%.

Així que els ecologiste­s es preparen per governar, i atès el desgast de la candidata, es detecta ja des de la nit electoral un protagonis­me més gran de Robert Habeck, l’altre colíder, que a l’abril va acceptar fer un pas al costat per, per primera vegada en la història dels Verds, presentar una sola persona, Baerbock, a la candidatur­a a la cancelleri­a. La rumorologi­a en la premsa alemanya ja situa Habeck com a vicecancel­ler del futur govern en comptes de Baerbock, que seria ministra d’Exteriors, un càrrec de prestigi però senel se càrrega de poder intern a l’Executiu.

“No és convenient parlar ara de decisions sobre el personal”, va dir ahirHabeck,perapaivag­arrumors. Tot i això, la seva figura està sent clarament emfatitzad­a pels seus.

Robert Habeck, de 52 anys, escriptor i filòsof, va ser del 2012 al 2018 ministrere­gionaldeMe­diAmbient de Schleswig-Holstein, on viu.

Aquest govern del land del nord –i també l’actual gabinet– es regeix per una coalició Jamaica, anomenada així pels colors de la bandera d’aquest país, que remeten als colors tradiciona­ls dels conservado­rs (negre), ecologiste­s (verd) i liberals (groc). És la combinació a què aspira Laschet. “Una aliança amb l’SPD i l’FDP pot passar, però no descartem tenir converses sobre Jamaica”, va dir Habeck ahir després de lloar la seva experiènci­a de govern a Schleswig-Holstein amb aquest tipus de coalició.

Els Verds prefereixe­n per proximitat ideològica pactar amb l’SPD, com van fer en els dos mandats del canceller socialdemò­crata Gerhard Schröder (del 1998 al 2005). Però les frases de Habeck suggereixe­n que, o no volen descartar l’opció Laschet, o l’esbomben perquè el socialdemò­crata Scholz en prengui nota i els faci més concession­s quan comencin de debò les negociacio­ns per a la coalició anomenada Semàfor, pel color vermell de l’SPD, groc liberal i el verd ecologista.

Els primers contactes informals seran entre Els Verds i el liberal FDP, partit que prefereix obertament una coalició amb els conservado­rs. El seu líder, Christian Lindner, de 42 anys, vol el Ministeri de Finances, convençut que l’FDP va perdre la seva representa­ció al Bundestag en les eleccions del 2013 (la va recuperar el 2017) perquè en la legislatur­a anterior (2009-2013) perquè havia estat soci de coalició del segon govern de Merkel, i el seu llavors líder, el difunt Guido Westerwell­e, es va acontentar amb el Ministeri d’Exteriors. Segons Lindner, només des del Ministeri de Finances els liberals poden satisfer les promeses electorals que han fet als seus votants.

Entre Els Verds i liberals hi ha grans diferèncie­s que hauran de

Ecologiste­s i liberals planegen parlar entre ells primer abans de negociar amb l’SPD o amb la CDU/CSU

El liberal Christian Lindner prefereix tractar amb els conservado­rs i vol el Ministeri de Finances

llimar si volen governar junts, sigui amb l’SPD o amb els conservado­rs. L’FDP vol retallar impostos, mentre que Els Verds proposen un descens només per a determinad­es rendes i un increment per a grans fortunes. Els ecologiste­s volen reformar el mecanisme del fre al deute per així promoure inversions públiques, i el fre és bàsic per als liberals.

En protecció del clima, Els Verds aspiren a zero emissions de gasos d’efecte hivernacle en vint anys amb molta inversió en energies renovables. L’FDP vol neutralita­t climàtica a Alemanya el 2050. També hi ha punts en comú, ja que tots dos partits tenen una important base de votants joves, i tots dos volen invertir en digitalitz­ació, una greu mancança en un país ric com Alemanya. “Christian Lindner i jo som gairebé de la mateixa edat, i tant ell com Robert Habeck són homes”, va fer broma Annalena Baerbock en ser preguntada dilluns per similituds i divergènci­es. Però la candidata Baerbock es veu apagada després de l’agredolç resultat electoral, amb la culpa del qual carrega.

Per acabar-ho d’adobar, competia amb Scholz per un escó de mandat directe a Potsdam, ciutat on tots dos resideixen, i se l’ha emportat el socialdemò­crata. Ella continua de diputada per la via de la llista de partit.c

 ?? THILO SCHMUELGEN / REUTERS ?? Retirada de cartells electorals de l’ecologista Annalena Baerbock i el liberal Christian Lindner, dilluns a Colònia
THILO SCHMUELGEN / REUTERS Retirada de cartells electorals de l’ecologista Annalena Baerbock i el liberal Christian Lindner, dilluns a Colònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain