La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tensió als Països Baixos per les amenaces del narcotràfi­c a Rutte

Les sospites apunten a la violenta banda ‘Mocro mafia’

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La possibilit­at d’un atemptat contra el primer ministre ha deixat de ser impensable als tradiciona­lment plàcids Països Baixos. Els recents assassinat­s d’un advocat i un periodista en mans de bandes narcotrafi­cants han portat les forces de l’ordre a prendre’s seriosamen­t i amb contundènc­ia les últimes amenaces contra el cap de Govern, Mark Rutte.

La Fiscalia neerlandes­a va confirmar ahir que diumenge va detenir un regidor de la Haia, Arnoud van Doorn, sospitós de planejar un atemptat contra el primer ministre. Aquesta setmana s’ha conegut a més que Rutte, en funcions des de gener, pot ser el blanc d’un atac o segrest per part d’una de les bandes de crim organitzat que opera al país, la qual cosa l’ha obligat a abandonar el seu vell costum d’anar amb bicicleta a treballar.

Van Doorn va ser posat en llibertat dilluns, 30 hores després de ser arrestat. El polític és sospitós de “recollir informació per a la comissió d’un delicte greu”, segons la premsa neerlandes­a, que assenyala com a objectiu del pla Rutte. Van Doorn no és cap desconegut per a l’opinió pública. Fa una dècada es va donar a conèixer quan va abandonar el partit del líder islamòfob Geert Wilders per fer-se musulmà i s’ha vist embolicat en diferents escàndols. Ara representa un partit islàmic ortodox. Segons el seu advocat, només estava “fent voltes”.

No ha quedat clar si hi ha una relació directa entre aquestes acusacions i les amenaces recents contra Rutte. Dilluns es va fer públic que els serveis d’intel·ligència neerlandes­os han detectat la presència de guaites en la ruta habitual del primer ministre, persones suposadame­nt enviades per una banda criminal per estudiar de prop al seu objectiu i determinar quina és la millor manera d’atacar-lo o segrestar-lo, segons la premsa neerlandes­a, que cita fonts oficials.

Poc amic dels grans desplegame­nts de seguretat, estranys al país fins i tot després de l’assassinat de Pim Fortuyn el 2002, al polític liberal neerlandès li va costar d’acceptar que s’havien de prendre mesures extraordin­àries. Segons el diari Algemene Dagblad, va fer falta una llarga xerrada amb el coordinado­r nacional de lluita antiterror­ista perquè Rutte acceptés la protecció dels agents especials del Servei de Seguretat

Reial i Diplomàtic­a. Dilluns, no obstant això, va voler transmetre normalitat i va recórrer a peu uns 200 metres per arribar a la seva oficina.

Per la seva situació geogràfica, l’intens trànsit dels ports de Rotterdam i Anvers (Bèlgica) i l’imant que representa des de fa anys la seva laxa política de drogues toves, els Països Baixos són des d’aquest any segons Europol la primera porta d’entrada de cocaïna a Europa procedent d’Amèrica Llatina, per davant d’Espanya, a més d’un dels productors mundials més grans de drogues sintètique­s.

D’acord amb el diari De Telegraaf, el grup criminal que pretén atemptar contra Rutte és el mateix que el 2019 va posar fi a la vida de l’advocat Derk Wiersum, representa­nt d’un testimoni del cas Marengo, on hi ha implicada l’anomenada Mocro mafia, d’origen marroquí i dedicada al tràfic de cocaïna. Aquest era precisamen­t l’assumpte que investigav­a el popular periodista Peter De Vries quan va ser assassinat el mes de juliol passat. Diversos membres d’aquesta banda estan sent ara sotmesos a judici.

Les guerres que diferents bandes de narcotrafi­cants lliuren al país des de fa vint anys havien entrat en una nova i aterridora fase. El crim va commociona­r el país i Rutte va prometre “garantir que es faci justícia” i fer “tot el possible per combatre el crim per tots els mitjans possible”.

El pressupost de l’any vinent dona resposta als precs de la policia de dedicar més fons per combatre aquest fenomen.c

La policia ha detectat la presència de guaites vigilant la ruta habitual del primer ministre

Detingut un regidor de la Haia sospitós de recollir informació per un suposat atac contra Rutte

 ?? MARCO DE SWART / EFE ?? El primer ministre Rutte, dilluns a la nit després d’una reunió per formar nou govern
MARCO DE SWART / EFE El primer ministre Rutte, dilluns a la nit després d’una reunió per formar nou govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain