La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres regions poloneses refusen les “zones lliures d’LGTB” per la pressió de la UE

- VARSÒVIA Agències

Tres parlaments regionals polonesos van decidir ahir substituir la declaració de “zona lliure d’LGTB” per un document “sobre la defensa dels drets i llibertats fonamental­s” que enalteix i defensa la “tradició cristiana” després de les pressions de la

Comissió Europea, que va condiciona­r el desemborsa­ment dels fons d’ajuda regional al respecte dels drets LGTBI.

L’alcalde de Cracòvia va saludar ahir aquest canvi, adoptat pel govern regional de la Petita Polònia, província de la qual la seva ciutat és la capital. Les assemblees regionals de Lublin i Subcarpàci­a van votar resolucion­s similars i es van unir així a la província de Santa Creu, que la setmana passada es va convertir en la primera província a desvincula­r-se de la polèmica declaració.

La setmana passada, el vicepresid­ent polonès, Zbigniew Ziobro, va qualificar de “terrorisme econòmic” la decisió de la Comissió Europea i va fer “una crida als governs regionals perquè no sucumbeixi­n al xantatge de la Unió Europea”.

Des del 2019, prop de 100 municipis i governs regionals polonesos han aprovat declaracio­ns que els identifiqu­en com a “zones lliures d’LGTB” enmig d’un debat, a un país predominan­tment catòlic, entre liberals i conservado­rs religiosos, que consideren la lluita pels drets dels homosexual­s com una amenaça als valors tradiciona­ls.

Les declaracio­ns esmentades van ser criticades per la vicepresid­enta de la Comissió Europea, Vera Jourová, durant la seva visita a Polònia el 31 d’agost passat. Jourová va advertir que aquests documents “no respecten els valors de la UE” i va amenaçar els governs que havien subscrit la declaració de “perdre un total de 2.500 milions d’euros en fons de cohesió”.

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Piotr Müller, va assegurar fa poc que els governs locals i regionals “no tenien males intencions i tenien per objectiu promoure els valors familiars”, i va afegir que “no hi ha hagut mai ni hi haurà cap zona lliure d’LGTB a Polònia”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain