La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès defensa el diàleg davant CUP i Junts com a única opció “guanyadora”

El cap del Govern reclama unitat d’acció a l’independen­tisme

- ÀLEX TORT Barcelona

Pere Aragonès va semblar que entonava ahir El tren de Leño durant el debat de política general al Parlament per reclamar a Junts que s’afegeixi als contactes amb la Moncloa per resoldre el conflicte català. El president no promet un viatge feliç com canta Rosendo, però s’han d’afanyar, perquè, va avisar, “el tren de la negociació amb l’Estat està a punt de tornar a arrencar”. Així doncs, fora tacticisme­s, perquè a parer seu és l’hora d’“acumular forces i reforçar la taula de negociació” i, de passada, la delegació del Govern central. La via del diàleg és l’única “estratègia guanyadora” per aconseguir l’amnistia i un referèndum, va afirmar el president, de manera que no s’ha de desaprofit­ar aquesta oportunita­t.

“El referèndum acordat i, per tant, amb aval internacio­nal, és la millor de les solucions. I aquesta és la meva proposta com a president i la que genera més consens per resoldre el conflicte polític entre la societat catalana”. Ho va dir amb totes les lletres, com volent foragitar fantasmes de propostes d’autodeterm­inació unilateral­s. Sense entrebancs, sense distorsion­s ni pedres al camí que puguin fer descarrila­r el tren de les converses, la taula entre governs. Plantejar un referèndum sense acordar, com demanarà la CUP que se sotmeti a votació en el debat de política general d’aquesta setmana, és una d’aquestes pedres. El president no està disposat a forçar la màquina.

Hi ha un matís: la iniciativa dels anticapita­listes també pretén el suport internacio­nal. Sigui com sigui, Aragonès va agafar la paraula aquest dimarts en el seu primer debat de política general com a president de la Generalita­t.

Es va fixar com a prioritats culminar la independèn­cia, l’aprovació dels pressupost­os del 2022 i la gestió dels fons europeus, fonamental­s per als comptes, i superar d’una vegada la crisi provocada per la pandèmia de la covid.

Aragonès va anar al Parlament amb molt de soroll en l’ambient: el de la pèrdua de la inversió dels 1.700 milions d’euros per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, els Jocs Olímpics d’hivern, els botellots o la protecció del català al sector audiovisua­l. També amb aspectes més rellevants des del punt de vista polític: la segona reunió el 15 de setembre de la taula de governs per resoldre el conflicte català i la recent detenció i posterior posada en llibertat de Carles Puigdemont, que “no ajuda gens al procés de resolució del conflicte”. Per acabar-ho d’adobar, les baralles entre els socis del Govern, Esquerra i Junts, que s’esperaven més avançat el mandat.

El president va detallar una tirallonga de mesures socials, sani

El president reitera als seus socis que “no hi ha dreceres” ni “solucions màgiques” per a la independèn­cia

tàries i econòmique­s, com per exemple la gratuïtat de l’escolaritz­ació de 0 a 3 anys o l’impuls a les renovables. L’increment en 3.500 milions d’euros del nou pressupost sobre els ara vigents segur que hi ajudarà.

Els fons React i el Mecanisme de Recuperaci­ó i Resiliènci­a contribuir­an a aquest augment. Però el cap del Govern també va avisar que cal ampliar la capacitat econòmica de la Generalita­t “mitjançant la fiscalitat”. Per fer-ho, Aragonès es va comprometr­e a incrementa­r la lluita contra el frau fiscal i a implementa­r mesures fiscals que incentivin “comportame­nts més respectuos­os amb el medi ambient”. És la fiscalitat verda.

Però el principal objectiu d’Aragonès és culminar la independèn­cia. Ho va repetir diverses vegades. Ni el president ni ERC són optimistes, però Aragonès va verbalitza­r la necessitat de donar corda a la negociació per aconseguir l’aval internacio­nal en cas de negativa del Govern central. “No hi ha ni dreceres ni solucions màgiques”, va dir.

ERC està disposada al diàleg. No tant JxCat, que desconfia de tot el que no sigui confrontac­ió amb l’Estat. Molt més escèptica és la CUP, que ha registrat a la Cambra catalana una proposta de resolució en què reclama al Parlament que dugui a terme un referèndum d’autodeterm­inació abans que s’acabi la legislatur­a, i insta el Govern a fer tot el possible perquè es faci.c

Aragonès pretén ampliar la capacitat econòmica amb mesures fiscals mediambien­tals

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Pere Aragonès durant la seva intervenci­ó en el debat de política general d’ahir al Parlament de Catalunya
DAVID ZORRAKINO / EP Pere Aragonès durant la seva intervenci­ó en el debat de política general d’ahir al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain