La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat troba a faltar al·lusions a la confrontac­ió

La coalició eludeix concretar què farà amb la resolució de la CUP

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

Quan s’aborda l’estratègia independen­tista, les aigües baixen tèrboles entre Junts i Esquerra, que van pactar la convivènci­a per als pròxims quatre anys sobre la base del desacord. Per això, no és estrany que el primer discurs de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t en un debat de política general no acontentés els seus socis quan es va parlar del conflicte territoria­l. JxCat va trobar a faltar al·lusions a la “confrontac­ió cívica i pacífica” que es recull al pacte de govern que van signar els dos partits al maig i al qual es declaren sempre “lleials”.

Ho va detallar ahir en una roda de premsa la portaveu del grup parlamenta­ri, Mònica Sales. La diputada va afirmar que també els va faltar “una reflexió més profunda” sobre la situació del seu líder, l’expresiden­t Carles Puigdemont, i de la “persecució” que denuncien que pateix per part de l’Estat després de ser detingut la setmana passada en un aeroport d’Itàlia.

Però el descontent­ament de Junts amb el cap del Govern se circumscri­u al que incumbeix al conflicte territoria­l. Fora d’això, Sales va destacar que amb la intervenci­ó d’Aragonès es “desmunta un dels mantres de l’unionisme”, que aquest Govern no es preocupa per la gestió del dia a dia, i va recalcar que s’havia vist representa­da també la feina de les conselleri­es que lidera JxCat, amb el vicepresid­ent Jordi Puigneró al capdavant.

En el que van coincidir els dos socis de l’Executiu català va ser en l’ambigüitat quan se’ls va preguntar per la resolució de la CUP perquè se celebri un nou referèndum en aquesta legislatur­a. Els uns i els altres van eludir concretar què faran i van voler esperar al text de la proposta de resolució, avançada per La Vanguardia i de què no havien estat informats per endavant, per fer pública l’orientació del seu vot.

Així doncs, Sales va assenyalar que només un referèndum pactat amb l’Estat pot “substituir” el “mandat de l’1-O”, després que Laura Borràs hagués assenyalat al matí a Catalunya Ràdio que un altre 1-O no és factible. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, es va reafirmar en la negociació com la millor via i la més ràpida perquè hi hagi una consulta. Una ambigüitat que podria estar calculada, ja que les pròximes setmanes entren en joc els pressupost­os de la Generalita­t, per als quals es requereix la CUP, ara com ara.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain