La Vanguardia (Català-1ª edició)

Triangle fatídic: Algèria, Marroc, Espanya

- ENRIC JULIANA

La triangulac­ió de les relacions d’Espanya amb el Marroc i Algèria cada vegada és més complicada. Després de l’incident de Ceuta, ara s’acosten problemes amb el gas algerià i està a punt d’arribar una important sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el Sàhara Occidental i la sobirania marroquina.

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares ,vola demà a Algèria amb una reduïda delegació empresaria­l per mirar de garantir el subministr­ament de gas a Espanya durant aquest proper hivern, si a finals d’octubre té lloc la clausura del gasoducte Magrib-Europa

per les raons que detallarem tot seguit.

El gasoducte Magrib-Europa subministr­a des de fa 25 anys gas algerià al Marroc, Espanya i Portugal. En el tram algerià, des dels jaciments de Hassi R’Mel fins a la frontera marroquina, la conducció porta el nom de Pere Duran Farell, en homenatge a l’enginyer català que als anys seixanta i setanta va gasificar Espanya. Amb dues canonades, el gasoducte arriba a Espanya a través de l’estret de Gibraltar. En total, Espanya compra cada any uns 13 Bcm de gas algerià (1 Bcm = mil milions de metres cúbics , cosa que suposa entre un 40 i un 45% del consum total.

El contracte del Magrib-Europa expira el 31 d’octubre, i en aquests moments no hi ha senyals que Algèria i el Marroc estiguin disposats a fer concession­s mútues per renegociar­lo. Els dos països no es parlen. A finals d’agost, Algèria va trencar relacions diplomàtiq­ues amb el Marroc. Rerefons: el Sàhara Occidental. La setmana passada Algèria va tancar l’espai aeri a qualsevol aeronau provinent del Marroc. La frontera entre els dos països magribins en aquests moments és una de les més tancades del món, juntament amb la frontera entre les dues Corees.

Sense gas algerià (1,5 Bcm a l’any), el Marroc amb prou feines disposa d’alternativ­es, ja que no té plantes de regasifica­ció de gas liquat. En aquests moments l’actitud marroquina és de “preocupaci­ó i fermesa”, segons fonts coneixedor­es del problema. Algèria ha promès a Espanya la continuïta­t del subministr­ament a través del gasoducte Medgaz, que comunica directamen­t els dos països a través del mar d’Alborán, amb una sola canonada. Aquest gasoducte ha vist ampliada la seva potència els últims mesos però no podria transporta­r tota la importació de gas algerià, incloent-hi el que es destina a Portugal (uns 2 Bcm).

De tres canonades es passaria a una i s’hauria de recórrer a la via naval (gas liquat), amb un possible encariment del producte. En aquest punt se centra la preocupaci­ó del Govern espanyol, ja que l’encariment del gas a tot Europa repercutei­x greument en la formació de la tarifa elèctrica.

Albares viatjarà acompanyat del president de Naturgy, Francisco Reynés, i del president d’Enagás, Antoni Llardén. La visita podria coincidir amb la publicació de la sentència del Tribunal de Justícia de Luxemburg sobre la demanda del Front Polisario contra l’acord de pesca Marroc-Unió Europea i l’apartat agrícola de l’acord d’associació MarrocUE. A través d’un gabinet jurídic francès, el Polisario ha volgut impugnar que el Marroc negociï acords comercials amb béns materials del Sàhara. La sentència pot tenir un fort impacte en el complex triangle que avui formen Espanya, el Marroc i Algèria.c

El ministre d’Exteriors va demà a Algèria per assegurar el subministr­ament de gas

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain