La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batet reprèn els diputats pels insults i alteracion­s de l’ordre de Vox

La presidenta del Congrés exigeix “respecte” institucio­nal als parlamenta­ris

- PEDRO VALLÍN Madrid

L’apercebime­nt d’ahir de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a ses senyories no és el primer, però sí que va ser el més dur i solemne. Batet va intervenir quan va arrencar la sessió i ho va fer seriosa, amb les celles arrufades, el to greu i l’expressió disgustada. El motiu de la reprimenda, encara que no ho va esmentar, va ser el lamentable episodi de la setmana passada, quan el diputat José María Sánchez (Vox) va dir “bruixa” i “borratxa” a la diputada socialista Laura Berja mentre es debatia una iniciativa del PSOE per posar fi a la fustigació que pateixen les dones a les portes de les clíniques d’interrupci­ó de l’embaràs.

El primer missatge de Batet va ser d’ordre: les decisions de la Presidènci­a de la Cambra han de ser acatades. No ho deia per dir: José María Sánchez va ser expulsat pel president en funcions de la Cambra, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, i aquest, aconsellat pel seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, es va negar a abandonar l’hemicicle. Ahir, Espinosa es mostrava ufà per la seva actuació i assenyalav­a Gómez de Celis com a culpable dels aldarulls al Congrés.

En segon lloc, Batet va demanar que es faci un ús respectuós i educat de la llibertat d’expressió: “Els insults i les ofenses han de quedar fora d’aquesta Cambra

(...) No estem mantenint els debats en els termes adequats, en absolut; ni estem projectant el que volem per a la nostra societat, una societat que sigui capaç d’escoltar l’altre”, va dir la presidenta.

I en tercer lloc, va recordar que una de les funcions de la Presidènci­a és la defensa, no només del decòrum, sinó també de la dignitat institucio­nal de la Cambra, una tasca en què Batet va advertir que no serà neutral: “Una de les principals funcions que té la Presidènci­a i, sens dubte, jo tinc com una obligació des del minut u d’assumir aquesta alta responsabi­litat, és la defensa no només del decòrum d’aquesta Cambra sinó de la dignitat del Parlament d’Espanya, del Congrés dels Diputats” va recordar. I va advertir: “Continuo fent, els dic que no seré neutral en la defensa d’aquest Parlament, no seré neutral en la defensa de les institucio­ns d’aquest país i no seré neutral en la defensa de la democràcia”.

No se sap quant durarà l’efecte de la reprimenda, però ahir va servir, perquè no es va sentir una veu més alta que una altra.c

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Meritxell Batet, presidenta del Congrés
EDUARDO PARRA / EP Meritxell Batet, presidenta del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain