La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat de les manifestac­ions

-

Centenars de taxis a marxa lenta van col·lapsar ahir al matí la Gran Via de Barcelona, tal com van fer al maig. Protestave­n així contra la competènci­a digital, i en particular contra una hipotètica entesa entre Uber i Freenow, aplicació que ja fan servir gairebé quatre mil de les onze mil llicències de taxi. A aquella hora hi va haver talls causats per treballado­rs del Banc Sabadell a la Diagonal. La mateixa artèria on dies enrere es van manifestar treballado­rs de La Caixa. O on es va convocar una protesta, que la va paralitzar, divendres després de la detenció de l’expresiden­t Puigdemont, amb assistènci­a de Laura Borràs, presidenta del Parlament.

Barcelona és una ciutat rica en manifestac­ions. Fa deu anys que acull les de l’Onze de Setembre organitzad­es per l’ANC. L’última va ocupar, dues setmanes enrere, la Via Laietana. Quatre dies després, durant la trobada del president Pedro Sánchez amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalita­t, els manifestan­ts van tallar el carrer Ferran. I així successiva­ment. Davant el quart aniversari del referèndum 1-O, l’ANC ha preparat tres jornades consecutiv­es de protestes al carrer per al proper cap de setmana. A Barcelona se n’ha convocat el dia 3 una al passeig de Gràcia amb Diagonal, que probableme­nt tallarà les dues vies. Els CDR anuncien una concentrac­ió dos dies abans, l’1-O, a la plaça Francesc Macià sota el voluntarió­s lema “Alliberem el territori”. I cada dia, des d’en fa més de cinccents, els automobili­stes es veuen aturats a la Meridiana pels que van començar a manifestar-se contra la sentència del procés, reclamant la llibertat dels polítics independen­tistes condemnats, i ara segueixen igual, amb el beneplàcit oficial, malgrat que els reus ja han estat indultats.

La Constituci­ó reconeix a l’article 21 el dret de reunió pacífica, sense necessitat d’autoritzac­ió prèvia. Sí que la requereix quan les reunions es produeixen en llocs de trànsit públic. Perquè en aquests indrets el dret de reunió col·lideix amb el de lliure circulació.

Òbviament, no discutirem aquí els drets que empara la Constituci­ó. Però sí que cal apuntar que el de manifestac­ió, per reiterat, n’està perjudican­t d’altres. Hi ha raons oportunes i comprensib­les per practicarl­o. Per exemple, la denúncia d’agressions homòfobes o de pujades excessives del preu de la llum. Però aquestes reivindica­cions coincideix­en amb altres que han entrat en bucle, que contra tota lògica aplaudeixe­n les autoritats, que comporten abús de dret i són lesives per a massa gent.c

S’està fent un ús abusiu de drets emparats per la Constituci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain