La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ‘start-ups’ i el foc purificado­r

- Marc Murtra

La constituci­ó, desenvolup­ament i creixement de tantes i tantes noves empreses digitals està transfigur­ant el món empresaria­l, ara no tots els canvis que estan impel·lint són fàcilment identifica­bles. Alguns efectes són clars: avui quatre de les cinc empreses més valuoses del món van començar com a start-ups i molts dels elements que han canviat la nostra vida en l’última generació, incloent-hi navegadors, WhatsApp i Amazon, provenen de start-ups.

Però les start-ups estan canviant més coses. Per exemple, les noves empreses estan informalit­zant vells estàndards empresaria­ls. En el passat, l’alta profession­alitat, l’ambició i l’afluència financera anaven acompanyad­es de vestits i camises sense butxaques. Ja no: els emprenedor­s gestionen les seves empreses amb diligència despietada i van a restaurant­s cars vestits amb xancletes i pantalons curts. Benvinguts siguin aquests canvis si ajuden a prioritzar els assumptes de més substància.

Les start-ups també estan propulsant el teletrebal­l. Si bé és la covid la que ha implantat el teletrebal­l de forma massiva, són les start-ups, amb la seva flexibilit­at i la seva obsessió pels resultats, les que s’han adaptat més efectivame­nt al teletrebal­l, forçant la resta de companyies a seguir-les en aquest camí o perdre talent.

L’impacte també ha canviat la forma d’innovar de les grans companyies del món. Hi ha algunes innovacion­s que requereixe­n la flexibilit­at que donen equips més petits i accioniste­s acostumats a competir en esports d’alt risc. Altres innovacion­s necessiten una singularit­at intel·lectual que no sorgeix d’estructure­s ja establerte­s. Tot això és molt difícil que passi en alguns àmbits de les grans empreses, de manera que les grans companyies sovint innoven adquirint start-ups innovadore­s. Tenint en compte que totes les societats més pròsperes tenen grans companyies competitiv­es i que això a més alimenta i finança l’ecosistema emprenedor, es pot dir que és un fenomen positiu.

Potser la transforma­ció més rellevant que han exercit les start-ups ha estat en el nostre còrtex cerebral: han ajudat a percebre com l’èxit financer i laboral va associat al risc, a la dedicació obsessiva a la feina, al talent, a la formació i al treball en equip. Han ensenyat com la serendipit­at és essencial, com l’ambició i la profession­alitat són necessàrie­s i com qüestionar realitats sense dogmatisme pot canviar l’entorn. Tot això és meritori, ja ho va dir Keynes: “La dificultat no és crear noves idees, és escapar de les antigues”.

Les start-ups, doncs, estan ajudant a netejar el casc del nostre vaixell. Però no tot és foc purificado­r. Es tendeix a amagar el fracàs, s’ignora l’essenciali­tat de la fortuna en tot assoliment empresaria­l, s’ignora massa sovint el que no ha funcionat i s’exagera notablemen­t el poder de la meritocràc­ia en societats en què els punts de partida són molt dispars.

Napoleó suposadame­nt va dir despectiva­ment que els anglesos “són una nació de botiguers”. Les ironies de la història van voler que fossin aquests mateixos botiguers els que el van derrotar a Waterloo. Cal suposar que el gran general no va captar fins a quin punt els propietari­s i les pimes ajuden en el desenvolup­ament d’una societat. Es podria dir que les start-ups d’avui no ho curen tot, però que són un nou tipus de propietari­s que poden tenir un impacte positiu tan gran com el dels botiguers britànics, que, recordem-ho, a més van propiciar la revolució industrial.c

La constituci­ó de tantes i tantes noves empreses digitals està transfigur­ant el món empresaria­l

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain