La Vanguardia (Català-1ª edició)

Psicologia de les multituds

- José R. Ubieto

Psicoanali­sta i professor de la Universita­t Oberta de Catalunya el nostre desig) com a referència funciona, que un no està sol. I, per descomptat, per als altres, per evitar passar desaperceb­uts i evidenciar que s’és algú per a aquesta àmplia comunitat presencial i virtual. La paradoxa és que, en realitat, només comptem com un dígit més, que s’afegeix al conjunt i es crea així la mística de la xifra: “Érem més de... I jo també hi vaig ser”. Aquí la subjectivi­tat queda dissolta en la multitud perquè al final només importa el número global. On és, doncs, el nostre benefici, més enllà del reconeixem­ent virtual i efímer d’aquesta presència?

Sembla que del que es tracta en aquestes trobades massives –a més del reconeixem­ent– és de la satisfacci­ó que troba cadascú mirant, sent vist, parlant, cridant, insultant, barallant-se, bevent, saltant... Es tracta de participar d’una escena on la presència de molts cossos sembla que garanteix que cada un obtindrà el seu benefici. L’efecte multitud produeix la il·lusió que aquesta satisfacci­ó serà sense pèrdua i que plegats arribarem al clímax. Per això les multituds tenen futur, fins i tot en la pandèmia. Mantenen la il·lusió de gaudir com si fóssim un sol cos, sense res que ens pugui limitar.

Els actes de destrucció i pillatge (minoritari­s, però espectacul­ars) també troben un refugi en la multitud, que els contempla horroritza­ts i fascinats alhora. Per a alguns (molt joves), segurament és el seu ritu de baptisme social: els filmen, els viralitzen i en gaudeixen impunes. El que encara no saben és que aquests focus –que els il·luminen com a herois de la nit– aviat s’apagaran i ells tornaran a la solitud.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain