La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Us cremaré vius”

Judici a un jove acusat d’incendiar un edifici habitat per venjar-se d’uns veïns que li van impedir d’ocupar un pis

- TONI MUÑOZ Barcelona

Jorge B. tenia 24 anys, dues filles i molta ràbia acumulada. El juny del 2014 suposadame­nt va calar foc en un edifici habitat per venjar-se dels veïns que li havien impedit d’ocupar un dels pisos. Va deixar 23 persones ferides, dues de gravetat, i el foc es va propagar i va afectar diferents habitatges. La Fiscalia demana per a ell una pena de 20 anys en el judici que va començar ahir a l’Audiència de Barcelona.

Des de feia mesos tenia la fixació d’instal·lar-se en un dels pisos d’una finca del carrer Otranto, al barri del Besòs. Segons la Fiscalia, a finals del 2013 va accedir a l’edifici, va trencar el pany i va aconseguir entrar als baixos, que eren propietat d’un banc, però els veïns, fastigueja­ts pels problemes que havien generat uns okupes anteriors, van trucar a la policia, que el va fer fora. Frustrat, en Jorge es va adreçar a un dels veïns: “Bocamoll, ja t’enxamparé”. Més endavant l’acusat ho va tornar a intentar i va demanar a la presidenta de la comunitat que deixés que s’hi instal·lés sense avisar a la policia, però ella s’hi va negar. “Si no em deixeu ocupar el pis anirem a males”, va avisar.

La fixació d’en Jorge, tot i això, va continuar latent. El 22 de juny del 2014 va tornar a la finca i es va adonar que el 3r-2a estava deshabitat. Va intentar entrar-hi, va poder pujar unes cadires i quatre mobles, però el veí del costat el va sorprendre i va trucar als Mossos, que van tornar a frustrar l’ocupació. En Jorge, amb la mirada ennuvolada per la ira i mogut per un ànim de revenja, es va instal·lar en un banc davant la finca i va començar a proferir insults a qualsevol veí que entrava al bloc. “Us cremaré vius, fills de puta; com no em deixeu dormir aquesta nit al pis us cremaré l’edifici sencer, demà us veureu morts”; “pocs sortiran d’aquí vius; “si no em deixeu fer el que vull us tallaré el coll”. Cap a les dues de la matinada, aprofitant que els veïns del bloc dormien, va entrar a la finca i va accedir al 3r2a, va entrar fins al menjador, hi va calar foc i en va sortir corrents, segons el relat de la fiscalia.

Les flames van arrasar l’immoble, l’escala es va omplir de fum i el foc es va propagar ràpidament cap als pisos de la mateixa planta i de les superiors. Els veïns van sortir al balcó per refugiar-se de les flames però no tots hi van arribar a temps. La veïna del 5è, de 76 anys, va patir una parada cardioresp­iratòria i va haver de ser reanimada al mateix lloc dels fets i la seva filla es va desmaiar per inhalació de fum i va patir cremades de segon grau.

La majoria de veïns van haver de ser traslladat­s en ambulància a l’hospital per cremades i intoxicaci­ó per fum. Al cap de pocs dies dels fets, després que els Mossos certifique­ssin que l’incendi havia estat provocat i després d’escoltar el testimoni dels veïns, en Jorge va ser detingut i enviat a presó, on va passar tres mesos. Ahir, durant el judici, va clamar per la seva innocència: “Com voleu que cremi el poc que tenia?”, en al·lusió als mobles que havia instal·lat al pis calcinat.c

 ?? MOSSOS D’ESQUADRA. ?? Així va quedar l’interior de l’immoble
MOSSOS D’ESQUADRA. Així va quedar l’interior de l’immoble

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain