La Vanguardia (Català-1ª edició)

La seguretat, política igualitàri­a

- Elsa Artadi

La primera missió d’un govern és assegurar un nivell de benestar suficient que garanteixi el progrés individual i col·lectiu de la ciutadania. En l’àmbit municipal, la seguretat, la neteja i l’habitatge són tres elements bàsics per fer-ho possible. Si vivim en una ciutat segura, on l’habitatge és accessible i amb un espai públic de qualitat, és més fàcil per a tothom desenvolup­ar el seu projecte vital individual i, d’aquesta manera, contribuir al progrés col·lectiu de la societat.

A Barcelona el govern de Colau i Collboni ha fracassat. L’accés a l’habitatge a la nostra ciutat és per a molts una proesa i per a la majoria del jovent un impossible. Pel que fa a l’espai públic, s’ha abandonat el model Barcelona per entrar en una espiral d’actuacions tàctiques, efímeres i mancades de projecte, que contrapose­n la sostenibil­itat amb el creixement econòmic. Finalment, pel que fa a la seguretat i a l’incivisme, les dades i els fets demostren que continuen sent la principal preocupaci­ó de la ciutadania.

Hi ha una relació directa entre qui governa la ciutat i els índexs de delinqüènc­ia. A partir del 2016, amb l’arribada dels comuns de la mà dels socialiste­s al govern, la insegureta­t comença a disparar-se com un problema social.

Presidenta del grup municipal de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona

Un any abans, el 2015, la insegureta­t era el setè problema de la ciutat. En sis anys ha esdevingut la primera preocupaci­ó. Són els anys que Ada Colau i Jaume Collboni han governat la ciutat.

A Barcelona, la incapacita­t de gestionar la seguretat té una arrel ideològica. Els comuns han legitimat diversos estadis d’incivisme, han atribuït l’ordre i la seguretat a posicions conservado­res i han mirat cap a una altra banda mentre perdien el control de la ciutat. Ha estat un greu error que l’entrada dels socialiste­s de Jaume Collboni al govern municipal ha perpetuat.

L’any 2020 un 23,5% dels barcelonin­s van patir algun delicte. Era l’any de pandèmia i, per tant, amb escassa activitat al carrer. Els dos anys anteriors, en situació de prepandèmi­a, les dades són terribles: un 30,9% el 2019 i un 31,8% el 2018, les xifres més altes des del 1983, quan comencen les dades de victimitza­ció. Això vol dir que gairebé un de cada tres ciutadans va ser víctima d’un delicte.

La insegureta­t és avui a Barcelona l’amenaça principal contra la llibertat de moviments a qualsevol lloc i hora, la llibertat sexual o la llibertat econòmica i laboral. I precisamen­t per això, la insegureta­t ataca i debilita la idea mateixa d’igualtat d’oportunita­ts entre tots els barcelonin­s i barcelonin­es, ja que la pateixen més les classes i barris populars que els sectors benestants de la ciutat.

Viure amb seguretat és, per tant, una política social de primer ordre; hauria de ser una prioritat per a un govern suposadame­nt d’esquerres com el que Ada Colau i Jaume Collboni, amb el suport diligent d’ERC, diuen que són. La seva negligènci­a i incapacita­t tenen un impacte directe sobre els col·lectius més vulnerable­s i els barris més fràgils. Com a barcelonin­a i com a progressis­ta, aquest fet m’entristeix i em revolta.

Cal tenir present que, en la mesura que la insegureta­t ataca el principi d’igualtat d’oportunita­ts, contribuei­x també a generar un ecosistema idoni per al creixement de l’extrema dreta. Ho hem vist a França i ho veiem als nostres barris, mitjans de comunicaci­ó i xarxes socials, per part d’una extrema dreta creixent. La insegureta­t és sempre el seu cavall de batalla. Per tant, si

La seguretat hauria de ser prioritàri­a per a un govern suposadame­nt d’esquerres

volem evitar que a Barcelona l’extrema dreta creixi d’acord amb certs discursos populistes en matèria de seguretat, ens cal un bon govern que garanteixi la igualtat d’oportunita­ts. Això vol dir treballar per una Barcelona ambientalm­ent sostenible, econòmicam­ent pròspera, urbanístic­ament eficient i també cívica i segura. Sense seguretat no hi ha igualtat d’oportunita­ts i sense igualtat d’oportunita­ts no hi ha ni progrés individual ni col·lectiu. Posar fi a la insegureta­t afebleix el discurs de l’extrema dreta; garantir-la és igualar oportunita­ts. No hi ha millor política antifeixis­ta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain