La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres directors de diaris catalans veuen el futur amb optimisme

Jordi Juan creu que ja s’ha capgirat el rebuig a pagar pels continguts

- FRANCESC PUIG Barcelona

Els directors dels diaris La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i l’ Ara van coincidir ahir a mostrar-se “optimistes” en el futur del periodisme, en la sessió inaugural del cicle Diàlegs sobre el futur de la premsa al segle XXI, organitzat per Intermèdia Comunicaci­ó amb el suport del Col·legi de Periodiste­s de Catalunya i Dircom Catalunya, i la col·laboració de la Fundació La Caixa.

Per al director de La Vanguardia, Jordi Juan, existeix “un futur extraordin­ari” per a la premsa perquè la digitalitz­ació ha permès “arribar a moltíssims més lectors” i, a més, ara “ja s’ha aconseguit canviar la mentalitat que s’ha de pagar pels continguts”. Al seu parer, el fenomen de les fake news ha provocat una reacció de l’audiència que busca informació veraç en el periodisme de qualitat que ofereixen les grans capçaleres de prestigi.

Jordi Juan també va destacar que les empreses periodísti­ques s’han adonat que perquè el subscripto­r pagui pels continguts s’ha d’invertir i “a la llarga arribaran els resultats”. El director va revelar que en un any La Vanguardia ha aconseguit 53.000 subscripto­rs digitals i que s’han registrat dos milions d’usuaris que són “potencials subscripto­rs de futur”. Tampoc va voler oblidar-se de l’edició en paper, “que s’ha de cuidar i mimar molt perquè és la marca de cada mitjà i té molta influència”.

Per la seva banda, el director d’El Periódico, Albert Sáez, va subratllar que actualment “hi ha més demanda d’informació que mai” i que “no es coneix cap sector econòmic que hagi tancat en aquestes condicions”. Va assenyalar que aquest volum d’informació fa que els lectors exigeixin més transparèn­cia, “la qual cosa beneficia el periodisme”.

Sáez també va destacar la importànci­a pels mitjans de conèixer el perfil dels lectors, a més de considerar que hi ha diversos “elements que són oportunita­ts”, com les subscripci­ons digitals i l’explotació del branded content.

La directora de l’Ara, Esther Vera, també es va mostrar optimista i va demanar “canviar la prepotènci­a amb què els periodiste­s veuen el món”. Va destacar la importànci­a d’adaptar-se a les noves tecnologie­s per fer un periodisme de qualitat pel qual mereixi la pena fer pagar, i va comparar els diaris “amb una cadena de 24 hores de notícies”. “Els diaris han de ser lliures, rigorosos i compromeso­s” i alhora “innovadors, ràpids i còmodes per al lector”, per la qual cosa ha de buscar quin canal prefereix i convertir l’edició en paper en un element d’orfebreria diferencia­t.

En la sessió celebrada al Palau Macaya també hi van participar el director de comunicaci­ó de la Fundació La Caixa, Juan María Hernández-Puértolas; la vicedegana del Col·legi de Periodiste­s, Núria de José; la vocal de Dircom Catalunya, Natàlia Berenguer, i el president d’Intermèdia Comunicaci­ó, Toni Rodríguez, així com Milagros Pérez Oliva, moderadora del debat. En les diferents intervenci­ons es van tenir emocionats records per Antonio Franco, mort aquest dissabte, que va ser definit com “un dels grans referentes del periodisme català”.c

Les ‘fake news’ han provocat que l’audiència busqui periodisme de qualitat, diu el director de ‘La Vanguardia’

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Asseguts a la part central de la tarima, Jordi Juan, Alfred Sáez i Esther Vera, ahir al debat al Palau Macaya
LLIBERT TEIXIDÓ Asseguts a la part central de la tarima, Jordi Juan, Alfred Sáez i Esther Vera, ahir al debat al Palau Macaya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain