La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jocs i misses mortals

- Pere Solà Gimferrer

Netflix ha nascut per emetre sèries com El juego del calamar, d’aquestes que t’empasses de manera incontrola­da. N’hem vist abans el concepte a les produccion­s de l’estil de Battle royale: un grup de desconegut­s es troben en un indret remot on han de superar proves i lluitar entre ells per sobreviure, en aquest cas a partir de jocs infantils. És molt hàbil la proposta de Hwang Dong-hyuk, que escriu i dirigeix els vuit episodis. El disseny de producció és exquisit i colorista, i emfatitza com n’és, de recaragola­t, el joc. Les pinzellade­s de les víctimes són justes però suficients per mantenir la tensió i que el dramatisme funcioni en les escenes clau (la prova amb les bales n’és un exemple). I, a més, troba la manera de definir i diferencia­r l’obra a escala conceptual: és la crítica a una societat capitalist­a concebuda per endeutar el ciutadà fins a les celles (i deixar-lo desemparat a la mínima).

Segons Ted Sarandos, l’home que mana a Netflix, té el potencial de convertir-se en la sèrie de més èxit del catàleg, una fita extraordin­ària perquè es tracta d’una obra coreana. El que desperta més curiositat, però, és veure com s’espremeran els milions d’espectador­s. Convertira­n El juego del calamar en una franquícia? No només pot tenir noves temporades (com insinua el final de la primera), sinó que es poden crear spin-offs produïts als diversos mercats on està instal·lada la plataforma: es canvia l’idioma, es retoca l’estètica i s’adapten els jocs infantils locals per reconverti­r-los en proves mortals. Dong-hyuk ha iniciat un univers directe, atractiu, ple de possibilit­ats i altament inflamable: també pot cremar-se en temps rècord si s’explota sense cura.

No és un mal setembre per a Netflix, que també ha estrenat Misa de medianoche ,una proposta tan intensa com profundame­nt sacrílega. A Crockett Island hi viuen poc més d’un centenar de persones, que veuen com la quotidiani­tat decadent s’altera amb l’arribada d’un jove mossèn i d’una presència sobrenatur­al. El creador Mike Flanagan (La maldición de Hill House) exorcitza tota la seva mala llet envers el catolicism­e en un exercici que confia molt més en la conversa reflexiva que en el terror. Es passa amb la durada dels diàlegs en determinat­s moments? Sí, però s’agraeix una proposta autoral que es diverteix emprant la Bíblia com una arma llancívola. Si es tracta d’esperar autors amb candeletes a Netflix, Flanagan ja és indispensa­ble. No sempre l’encerta (com va passar amb La maldición de Bly Manor), però gosa apuntar alt.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain