La Vanguardia (Català-1ª edició)

Imatges a gravetat zero a Cadaqués

El Festival Internacio­nal reuneix fotògrafs com Helmut Newton, Elliott Erwitt i Oliver Chanarin

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El 1913 Marcel Duchamp va deixar caure tres vegades a terra una corda d’un metre de llargada i cada vegada va traçar la forma amb un llapis. L’experiment el va titular 3 stoppages, i segons va explicar era una manera de preservar les formes de l’atzar. Ara l’obra ha estat recreada per l’artista britànic Oliver Chanarin, que ha deixat caure una corda des d’una altura de 110 metres però a gravetat zero, amb l’ajuda d’un equip de físics. La forma, mentre flotava, ha estat escanejada en tres dimensions. El resultat és l’exposició que ofereix a la galeria Cadaqués en el marc del Festival Internacio­nal de Fotografia, l’InCadaqués, que arrenca aquest divendres.

En total són 23 exposicion­s de 35 autors nacionals i internacio­nals, procedents de 17 països i repartits en 20 espais. El festival, que dura fins al dia 10, presenta aquest any no només la novetat de nous espais expositius, sinó que compta amb noms consagrats.

Destaca la primera exposició de Helmut Newton, que exhibirà còpies d’època d’entre el 1967 i el 1986, i s’ensenyarà una selecció de retrats de celebritat­s i fotos de moda, a la sala de l’Amistat (el Casino).

Els jardins de la Casa Dalí, a Portlligat, acolliran per primera vegada una exposició: L’ull és una càmera: la visió fotogràfic­a de Salvador Dalí ,comissaria­da per Simon Baker i Clothilde Morette.

L’artista de Ghana Derrick Ofosu Boateng, que exposa per primera vegada a Espanya, mostrarà a la galeria Blanco Mora objectes, persones i escenes de carrer del seu país. El seu vibrant colorit ha captat l’atenció fins i tot del raper americà Common, que li va encarregar la portada del seu últim àlbum. La Galeria Iturria acollirà una doble exposició: una selecció de fotografie­s en blanc i negre d’Elliott Erwitt i una de retrats de la italiana Giorgia Fiorio.

El Museu de Cadaqués exposarà Oriol Maspons, amb còpies d’època d’imatges icòniques de Cadaqués que mostren el procés de transforma­ció del poble. L’artista visual Marina Planas, neta del fotògraf Josep Planas i Montanyà, reinterpre­ta irònicamen­t les fotografie­s d’hotels que va fer el seu avi als seixanta i setanta (hostal Cristina). I Jordi Barón documenta fotogràfic­ament el procés de buidatge de pisos (Cadaqués-2).

La convocatòr­ia de residència artística (invitació a passar quinze dies a Cadaqués per desenvolup­ar una sèrie fotogràfic­a) ha estat per a Letizia le Fur, que presenta Les métamorpho­ses i que es podrà veure en una exposició subaquàtic­a a la badia i a la galeria Patrick J. Domken. I Gabriel Dia (França-Senegal) és el guanyador del concurs d’aquest any, a què es van presentar més de 500 fotògrafs (L’Amistat). També destaquen les mostres de Nyima Marin (església de Santa Maria), Magali Koenig (Espai Tony Keeler) i Adriana López Sanfeliu (Art i Joia).

Coincidint amb aquests dies es podrà veure a l’ermita de Sant Baldiri (fins al 17 /X) fotos de Pico Harnden, fill de la princesa russa Marie Vassiltxik­ov i l’arquitecte Peter Harnden.c

Oriol Maspons exposa imatges icòniques de Cadaqués al Museu i Portlligat acull la visió fotogràfic­a de Dalí

 ?? OLIVER CHANARIN / GALERIA CADAQUES ?? Fotografia d’Oliver Chanarin d’una corda a gravetat zero
OLIVER CHANARIN / GALERIA CADAQUES Fotografia d’Oliver Chanarin d’una corda a gravetat zero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain