La Vanguardia (Català-1ª edició)

Als talibans els agrada el criquet

Només si hi juguen els homes: el de dones pretenen erradicar-lo

-

quan un català anava a l’estranger i tothom li deia “Messi, Messi”... Bé, això era abans.

Ara, després de tornar, els talibans han renovat la seva benedicció al criquet, però només al d’homes. La qual cosa planteja un problema, perquè l’ICC (Internatio­nal Cricket Board) només reconeix com a membres de ple dret, amb capacitat per disputar campionats i jugar partits internacio­nals, els països on les dones competeixe­n d’una manera estructura­da. Dir que a l’Afganistan existeix aquesta estructura seria anar molt lluny, però consta que vint-i-cinc afganeses tenien contractes amb la federació.

Els talibans asseguren que s’han reformat i suavitzat, i ja no són aquells que prohibien a les nenes anar a col·legi i a les dones sortir de casa no acompanyad­es per un home. Però de deixar-les jugar al criquet, res de res. Ja han dit que va en contra de la seva religió i de la seva cultura perquè mostrarien parts del cos (llançar la pilota o picar-la amb el bat amb la cara tapada és francament difícil), una cosa inacceptab­le i menys encara a l’era de les xarxes socials, quan les fotos es pengen i les pot veure el món sencer.

Com respondran l’ICC i les potències que ho practiquen? N’hi ha que demanen que s’apliqui al peu de la lletra la legislació i els talibans, com a càstig, es quedin també sense el criquet per a homes. I hi ha els qui afirmen que seria un cop mortal i fins a cert punt injust per als integrants de la selecció masculina (alguns juguen a l’estranger i es guanyen molt bé la vida). D’entrada està en dubte el partit

Els refugiats afganesos van aprendre a jugar-hi en campaments del Pakistan i el van popularitz­ar en tornar

que l’Afganistan havia de jugar contra Austràlia a Hobart.

Si a Espanya es diu que si canvia el govern salta fins i tot el conserge de RTVE, a l’Afganistan el primer que han fet els talibans –després de prometre moderació i prohibir que els homes es tallin la barba– ha estat reemplaçar el president de la Federació de Criquet. Pèssim senyal, es miri com es miri.

 ?? STRINGER / EFE ?? Veïns de Kabul improvisen un partit de criquet, l’esport nacional de l’Afganistan
STRINGER / EFE Veïns de Kabul improvisen un partit de criquet, l’esport nacional de l’Afganistan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain