La Vanguardia (Català-1ª edició)

El petroli supera els 80 dòlars i els carburants toquen màxims des del 2014

Els analistes temen l’arribada de l’hivern i les gasolinere­s demanen rebaixes fiscals

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Al Pablo omplir el dipòsit del cotxe li costa ara més de setanta euros, quan fa un any amb prou feines superava els seixanta. Mals temps per al consum energètic: a la recent tempesta elèctrica cal sumar-li l’escalfamen­t dels carburants.

El barril de petroli Brent va superar ahir per primera vegada en tres anys la barrera dels vuitanta dòlars (per després retrocedir a mitja tarda enmig de la correcció de les borses). I les gasolines a Espanya està en màxims en set anys.

La situació afegeix pressió inflacioni­sta a l’economia mundial en un moment en què els preus dels productes bàsics energètics s’estan disparant. El gas natural, els permisos de carboni i l’electricit­at van pujar ahir a nous rècords, amb pocs senyals que aquest ral·li hagi de desacceler­ar.

que l’economia mundial encara s’està recuperant de la pandèmia i que la demanda de petroli tornarà als 100 milions de barrils diaris només a començamen­ts del 2022, les cotitzacio­ns del cru ja se situen per sobre dels nivells precovid. Aquest any en particular, els preus s’han disparat més del 50%. Alguns analistes, com els de Bank of America, ja parlen que aquest hivern es podria arribar als 100 dòlars.

Què ha passat? Com assenyalen fonts del sector, després de l’aturada de la pandèmia, malgrat que la demanda ha anat recuperant-se, l’oferta està una mica atrofiada, en el sentit que ha calgut reactivar extraccion­s i refineries, una cosa no tan senzilla en alguns països on els últims temps hi ha hagut una retallada en les inversions, amb la qual cosa en aquests moments hi ha un cert desequilib­ri al mercat.

A més, el cartell de l’OPEP (ampliat a Rússia i els seus aliats) encara és reticent a obrir l’aixeta del petroli i prefereix mantenir el mercat en tensió, fins que la campanya de vacunació no s’hagi consolidat, mentre els estats incremente­n els ingressos fiscals aprofitant la pujada en els preus.

Aquest encariment de les matèries primeres s’està reflectint també en els carburants. Els preus mitjans a Espanya ja se situen en el nivell més alt des del 2014. Però comparar les variacions percentual­s entre la cotització del cru i el que passa a les estacions de servei és un exercici una mica imprecís, i no només per l’efecte del tipus de canvi euro/dòlar.

Per entendre aquesta revaloritz­ació al sortidor, cal recordar que la meitat del preu que es paga a les estacions de servei està format per impostos. Un terç és el cost a l’engròs (és a dir, les matèries primeres) i la resta els cosMalgrat

tos de distribuci­ó amb els seus marges respectius.

Doncs bé, com assenyalen a aquest diari fonts de l’AOP (Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífer­s), l’alça dels carburants només en mínima part és imputable a l’encariment del petroli o la variació puntual de la demanda, sinó que la tendència alcista ve de lluny. I, més important encara, ha vingut per quedar-se.

D’entrada, el 9,5% del preu ara és imputable a la incorporac­ió per llei dels biocarbura­nts, uns combustibl­es menys agressius amb el medi ambient. A això cal afegir-hi el que paguen més de 200 milions d’euros a l’any al Fons Nacional d’Eficiència Energètica les empreses energètiqu­es. En resum, aquests anys s’ha generat una sèrie de costos afegits que, d’una manera o una altra, han acabat repercutin­t en el consumidor.

I les gasolinere­s? En contra

Bank of America i Goldman Sachs pronostiqu­en un barril entre 90 i 100 dòlars en els propers mesos

L’escalada és fruit de l’adopció de biocombust­ibles i els pagaments al fons d’eficiència energètica

del que es podria pensar, les estacions de servei tampoc no estan conformes amb una pujada excessiva del preu dels carburants, ja que el seu negoci és essencialm­ent de volum. I dos terços de la facturació procedeix de serveis accessoris (botigues, serveis). Si l’automobili­sta vol estalviar i no agafa el cotxe, elles també pateixen.

Nacho Rabadán, director general de CEEES (Confederac­ió Espanyola de les Estacions de Servei) afirma que la demanda, en aquests nivells de preus, se’n ressent.“Estem encara un 20% per sota dels nivells de consum habituals”. De fet, aquesta organitzac­ió ha reclamat que s’apliqui una reducció temporal dels impostos, igual que va fer el preu de la llum, en concret de l’IVA, del 21 al 10%, el que es traduiria, segons els seus càlculs, en un estalvi d’entre 6 i 7 euros a l’hora de proveir-se i això sense afectar els ingressos fiscals del Estat, que es compensari­en gràcies a l’augment del consum.

No obstant això, l’Executiu en diferents ocasions ha reiterat la necessitat d’apujar la fiscalitat dels carburants a Espanya sota l’argument ambiental i perquè, en termes relatius, la càrrega tributària espanyola és més baixa si es compara amb altres països europeus.c

‘Ximpanzé’ Dj Dv Ds 19h Dg 20h Estrena 07/10 que conta’ Estrena 12/10 ‘Segis-Mundo’ ‘El temps

 ?? XAVIER CERVERA ?? No només cal lluitar amb la factura de la llum: proveir de carburant el cotxe és cada vegada més car
XAVIER CERVERA No només cal lluitar amb la factura de la llum: proveir de carburant el cotxe és cada vegada més car

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain