La Vanguardia (Català-1ª edició)

Competènci­a avisa de possibles fallides per l’escalada de la llum

Fernández adverteix que les petites comerciali­tzadores d’energia patiran

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El creixement desmesurat dels preus de l’electricit­at pot endurse part de les petites comerciali­tzadores que van néixer amb la liberalitz­ació del sector. Va ser el negre pronòstic que va fer ahir a Barcelona la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competènci­a (CNMC), Cani Fernández, en una trobada amb la premsa a la seu catalana de l’organisme.

“Ens temem que hi hagi moltes comerciali­tzadores petites que puguin fer fallida”, va indicar la responsabl­e de Competènci­a, mentre recordava que aquest contratemp­s no tindria efectes

El preu de la llum assoleix avui un nou rècord històric de 189,9 euros el megawatt

per al client minorista, que continuari­a rebent el subministr­ament elèctric. La possible fallida d’empreses espanyoles seria un procés similar al que ha passat en altres mercats com el del Regne Unit. Segons Fernández, les comerciali­tzadores que no tinguin subscrit algun tipus d’asseguranç­a que les protegeixi de l’inesperat increment del preu de l’energia és possible que no puguin sobreviure.

Avui està previst que el preu mitjà de l’electricit­at al mercat majorista se situï en 189,9 euros el megawatt hora (MWh), amb la qual cosa supera el màxim històric que va marcar el 16 de setembre en 188,18 euros, i es queda a només 10 cèntims de la barrera dels 190 euros.

La presidenta de la CNMC es va referir també a la investigac­ió que té oberta l’organisme a les grans elèctrique­s al detectar pujades de preus als contractes de la llum com a conseqüènc­ia del canvi tarifari posat en marxa l’1 de juny. Fernández va indicar que s’han analitzat uns 240.000 contractes en els quals s’han donat alces de preus. D’aquests, n’hi ha uns 150.000 que s’estan investigan­t per si la pujada no va ser conforme a dret.

A finals d’agost, la CNMC va denunciar que algunes empreses comerciali­tzadores d’energia elèctrica van aprofitar la modificaci­ó del canvi de les tarifes cap al nou model de franges horàries, que inclou increments del preu de la llum als clients que, en alguns casos, arriba fins al 30%.

El proper mes d’octubre podrien començar els expedients a les empreses. Fernández va aclarir que la investigac­ió s’ha realitzat en aquesta primera fase només sobre les grans comerciali­tzadores. La presidenta va assegurar que en la segona fase és quan s’analitzarà el comportame­nt de les petites empreses, que són aquelles que avisa podrien fer fallida.

La presidenta de la CNMC va insistir que la tensió sobre la factura elèctrica no és un fenomen exclusiu d’Espanya, sinó que s’està produint en la majoria de països de la UE.c

 ?? CNMC / EP ?? La presidenta de la CNMC, Cani Fernández
CNMC / EP La presidenta de la CNMC, Cani Fernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain