La Vanguardia (Català-1ª edició)

Garamendi insta el Goven que se centri en el Prat en lloc de plantejar alces fiscals

El president de la CEOE creu que la d’ahir serà l’última pròrroga dels ERTO

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, va carregar ahir amb duresa contra el Govern de la Generalita­t, al qual va demanar que es preocupi més per dur a terme l’ampliació de l’aeroport del Prat en lloc de plantejar increments de la pressió fiscal. Ho va dir durant la conferènci­a que va pronunciar al Fòrum Agendes Creuades Madrid-Barcelona celebrat ahir al Círculo Ecuestre, a la capital catalana.

En un auditori amb desenes d’empresaris i executius, Garamendi va assegurar que “la gestió de l’aeroport em sembla un desastre i em sembla increïble tant rotllo de política quan l’important és això: 1.700 milions d’euros d’inversió, 300.000 llocs de treball, 5.000 milions per al PIB de Catalunya i la creació d’un hub internacio­nal per a tot Espanya”.

L’empresari va comparar l’actitud de la Generalita­t respecte a la inversió de l’aeroport amb el plantejame­nt del Departamen­t d’Economia, que dirigeix Jaume Giró, d’augments de la tributació. “He vist que el govern català acaba de preparar una pujada d’impostos”, va assenyalar mentre considerav­a que s’havien “tornat bojos”. Garamendi es referia al document en el qual Economia va proposar a la comissió d’experts del Ministeri d’Hisenda per a la reforma tributària increments en patrimoni i en la fiscalitat que suporten les empreses familiars.

Al document es proposa també dur a terme una harmonitza­ció d’impostos a Espanya amb la introducci­ó d’un tram estatal en patrimoni perquè els contribuen­ts de comunitats com Madrid amb tipus zero també acabin pagant impostos. “No s’adonen que si treuen l’impost de patrimoni a Catalunya això anirà com un tro?”, va reflexiona­r Garamendi.

Pel que fa a la situació del mercat laboral, el líder dels empresaris espanyols va assenyalar que espera que la pròrroga del mecanisme dels ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació) acordada dilluns a la nit i aprovada ahir pel Consell de Ministres sigui l’última que es duu a terme. “Els ERTO han demostrat ser una eina més que eficient”, va assenyalar Garamendi, que va recordar que “a l’inici de la pandèmia en aquest país hi havia 3,5 milions de persones en risc d’anarse’n a l’atur i ara només queden 250.000 persones en ERTO”.

També es va referir a la pujada de l’SMI (salari mínim interprofe­ssional) aprovada també en el Consell de Ministres d’ahir. Garamendi va insistir en unes declaracio­ns a la premsa que l’increment de l’SMI no és una bona notícia per a l’economia.

El líder dels empresaris insisteix que la pujada de l’SMI no és una bona notícia per a l’economia

Preguntat per la reforma laboral que prepara el Govern espanyol, Garamendi va insistir que “la CEOE estarà a la taula sempre, perquè sempre estem disposats a millorar les coses que siguin millorable­s”. També va reconèixer estar més pròxim ideològica­ment a la vicepresid­enta primera, Nadia Calviño, que a Yolanda Díaz, vicepresid­enta segona.

En l’acte van participar també el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado, i el vicepresid­ent, Enrique Lacalle. Entre els assistents van destacar Javier Godó, comte de Godó i editor de La Vanguardia; el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, o el de la Fira, Pau Relat. El col·loqui va ser conduït pel director de La Vanguardia, Jordi Juan.c

 ?? LV. ?? El president de la CEOE, Antonio Garamendi, al Círculo Ecuestre
LV. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, al Círculo Ecuestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain